Schouten+bezorgd+om+uitbraken+vogelgriep
Nieuws
© Dirk Hol

Schouten bezorgd om uitbraken vogelgriep

Landbouwminister Carola Schouten is bezorgd over de voortdurende dreiging en uitbraken van hoogpathogene vogelgriep (HPAI) in Nederland en andere Europese landen. Het vele onderzoek en de preventiemaatregelen blijken volgens de minister niet voldoende te zijn.

Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer als antwoord op vragen van de VVD. Volgens deze partij is er in Europa een gezamenlijke aanpak, het uitwisselen van 'best practises' en aanvullend onderzoek nodig om grip te krijgen op besmettingsroutes en het voorkomen van uitbraken.

Schouten is bereid dit op de agenda te zetten van de Landbouwraad, de vergadering van Europese landbouwministers, als de besmettingen de komende tijd sterk doorzetten. 'Ook ik maak mij zorgen over de voortdurende dreiging en uitbraken van HPAI. We hebben in Nederland de afgelopen jaren veel energie gestoken in onderzoek en het optimaliseren van de preventie. Dat is niet voldoende gebleken om de vogelgriepuitbraken te stoppen. Dat weerhoudt ons er niet van om met dit onderzoek en de preventieinspanningen door te gaan.'


Gezamenlijke aanpak

Volgens de minister is er wel degelijk een gezamenlijke aanpak in de Europese Unie in de bestrijding van hoogpathogene vogelgriep. Die staat beschreven in de Europese bestrijdingsrichtlijn voor vogelgriep. De verschillende landen presenteren maandelijks een samenvatting van de maatregelen die ze nemen om de vogelgriep te bestrijden. Tegelijkertijd kan de aanpak per land verschillen, omdat de pluimveesectoren en geografische omstandigheden per land anders zijn. In Duitsland verschilt de aanpak daardoor zelfs per deelstaat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer