Situatie+vogelgriep+blijft+zorgwekkend
Nieuws
© Twan Wiermans

Situatie vogelgriep blijft zorgwekkend

Met meerdere uitbraken op pluimveebedrijven in Nederland en veel besmette vogels in het land blijft de vogelgriepsituatie zorgwekkend. Ook neemt het aantal vogelgriepuitbraken in Europa toe.

Er zijn diverse uitbraken gemeld op commerciële pluimveebedrijven, zoals in België, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Denemarken, laat Avined weten. De meest actuele uitbraak is in het Friese Buitenpost. Daar is vogelgriep vastgesteld op een vermeerderingsbedrijf met 28.000 kippen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een slachterij aangewezen voor de regio Buitenpost. Dit geldt ook voor een aantal pakstations, een tussenstation en ei- en verwerkingsbedrijven. Dit betekent dat de vleeskuikens en consumptie-eieren afgevoerd kunnen worden onder voorwaarden.


Ook vermeerderingsbedrijven kunnen eieren afvoeren naar de industrie via een van de aangewezen ei- en verwerkingsbedrijven. Het vervoer van broedeieren naar de broederij is onder voorwaarden mogelijk vanaf 28 of 29 december. Dit geldt ook voor de verplaatsing van opfokdieren.


Ingetrokken

De beschermings- en toezichtsgebieden (BT-gebied) Altforst, Puiflijk, Lutjegast en Terwolde zijn ingetrokken. De BT-gebieden Witmarsum en Hekendorp volgen binnenkort.

Dit is het actuele overzicht:
• Witmarsum: B-gebied ingetrokken op 14 december 2020, BT-gebied ingetrokken op 23 december 2020
• Hekendorp: B-gebied ingetrokken op 16 december 2020, BT-gebied op 25 december 2020
• Mijdrecht: B-gebied ingetrokken op 20 december 2020, BT-gebied op 29 december 2020
• Maasland: B-gebied ingetrokken op 27 december 2020, BT-gebied ingetrokken op 5 januari 2021
• Sint Annaparochie: B-gebied ingetrokken op 30 december 2020, BT-gebied op 8 januari 2021
• Den Bommel (1 kilometergebied): B-gebied ingetrokken op 1 januari 2021
• Buitenpost: dat intrekking B-gebied en BT-gebied nog onbekend


Besmettingshaard

Het Beschermingsgebied (B-gebied) is het gebied in een straal van 3 kilometer rondom een besmettingshaard. Het Toezichtgebied (T-gebied) is het gebied in een straal van 10 kilometer, met inbegrip van het B-gebied, rondom de besmettingshaard. Als op een pluimveebedrijf vogelgriep wordt vastgesteld, wordt het bedrijf geruimd en worden vervoersbeperkende maatregelen rondom het besmette bedrijf ingesteld via een BT-gebied. Dit geldt voor alle HPAI-uitbraken en de bestrijdingsplichtige (H5 en H6, laag- en hoogpathogeen) varianten.

In principe wordt een BT-gebied (10 kilometer) weer vrijgegeven na 30 dagen vanaf de dag dat de eerste R&O heeft plaatsgevonden om 24 uur. De voorwaarde is wel dat er in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen.
Vogelgriepuitbraken in Nederland. (Bron: WUR )
Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer