Vogelgriep+op+kalkoenenhouderij+Moergestel
Nieuws
© vidiphoto

Vogelgriep op kalkoenenhouderij Moergestel

Op een bedrijf met achttienduizend kalkoenen in het Brabantse Moergestel is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd.

Het is een paar weken rustig gebleven met vogelgriepuitbraken. De vorige dateert van 14 december in Buitenpost. Het is de pluimveebedrijven tot nu toe gelukt om de vogelgriep buiten het bedrijf te houden. In buurland Duitsland zijn de laatste weken wel meer uitbraken geweest, vooral bij kalkoenen. Daar zijn al elf bedrijven met kalkoenen getroffen door vogelgriep.


In een straal van 1 kilometer rond het kalkoenenbedrijf in Moergestel liggen geen andere pluimveebedrijven. In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen zes andere pluimveebedrijven. Deze worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.


Vervoersverbod

In de 10 kilometerzone rondom het getroffen bedrijf liggen daarnaast nog 21 andere pluimveebedrijven, waaronder een tweede lokatie met kalkoenen van dit bedrijf. Landbouwminister Carola Schouten heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Moergestel. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.
Vogelgriepuitbraken in Nederland. (Bron: WUR )
Landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, zijn nog altijd van kracht. Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens geldt een aangescherpte meldplicht, zij moeten eerder melding maken bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit van uitval van dieren.


Kleiner verspreidingsrisico

Door deze melding kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt het risico op verspreiding kleiner. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- en kippen zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen, zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer