Hoogpathogene+vogelgriep+op+bedrijf+in+Sint+Annaparochie
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Hoogpathogene vogelgriep op bedrijf in Sint Annaparochie

Op een Fries pluimveebedrijf in Sint Annaparochie is een uitbraak geconstateerd van hoogpathogene vogelgriep. Het dorp ligt vlak aan de waddenkust en daarmee in een waterrijk gebied.

Dit jaar zijn er vooralsnog negen bedrijven getroffen door vogelgriep. Ook was er een besmetting vastgesteld bij de dieren van een hobbyhouder.

Het getroffen bedrijf in Sint Annaparochie heeft 21.000 vleeskuikens. De dieren worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In een straal van 3 kilometer rond dit Friese bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven In een straal van 10 kilometer zijn dertien andere pluimveebedrijven gevestigd.

Slachterij W. Van der Meer bereikbaar

Er geldt binnen die 10 kilometer een vervoersbeperking voor vogels, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Dit verbod geldt ook voor andere dieren afkomstig van een bedrijf waar commercieel gevogelte wordt gehouden. Slachterij W. Van der Meer in Dronryp ligt midden in dit gebied. Er is een corridor gemaakt, zodat deze bereikbaar is.

De regeling die geldt voor het beschermings- en toezichtsgebied rond het met vogelgriep besmette bedrijf in Puiflijk, wordt ingetrokken. Dinsdag is het namelijk dertig dagen geleden dat de voorlopige reiniging en ontsmetting van het bedrijf is voltooid. Dit meldt het ministerie van LNV.


Vogelgriepuitbraken in Nederland. (Bron: WUR )

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer