Aardappelmarkt+maakt+sprong+omhoog
Nieuws
© Twan Wiermans

Aardappelmarkt maakt sprong omhoog

De aardappelnoteringen in België en Frankrijk stijgen deze week met 2,50 euro per 100 kilo. De aardappeltermijnmarkt reageert met de hoogste notering sinds begin oktober.

Op de actuele aardappelmarkt worden voor Fontane, Innovator, Challenger en grove Bintjes inmiddels prijzen betaald van 5 tot 6 euro per 100 kilo. Daarmee lijkt eindelijk een beetje beweging te komen in de markt die wekenlang op slot leek te zitten met beursnoteringen tussen 2 en 3 euro per 100 kilo.

Met name de Belgische handelaren en verwerkers geven gas, constateert De Vries & Westermann. De opleving is volgens de beursmakelaar het gevolg van het opnieuw opstarten van de fritesfabrieken in combinatie met de positieve ontwikkelingen ten aanzien van de bestrijding van het coronavirus.


Weinig verkoopbelangstelling

Eerder was al duidelijk dat er bij telers op de vrije markt weinig verkoopbelangstelling is bij het zeer lage prijsniveau. Telers geven dan vaak de voorkeur aan afzet van hun aardappelen voor veevoer of de productie van zetmeel en vlokken.

Op de termijnmarkt steeg de notering voor fritesaardappelen op levering in april woensdag van 6,60 euro naar 7,80 euro per 100 kilo. Dit is de hoogste notering sinds begin oktober. Het junicontract eindigde 0,70 euro hoger op 10 euro per 100 kilo.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer