Belgische aardappeloogst 2 procent kleiner

Aardappeltelers in België oogsten dit jaar bij elkaar 4,3 miljoen ton aardappelen. Dat is 2 procent minder dan vorig jaar, maar wel 3 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde.

Belgische+aardappeloogst+2+procent+kleiner
© Han Reindsen

De gemiddelde opbrengsten per hectare van alle rassen variëren van 46,5 ton in Vlaanderen tot 42,6 ton in Wallonië. Dat blijkt uit een enquête onder Belgische aardappeltelers die is uitgevoerd door de onderzoeksinstellingen PCA, Fiwap en Carah. De gemiddelde hectareproductie is vergelijkbaar met vorig jaar, maar ligt wel 2,5 ton onder het meerjarig gemiddelde.

Bij de deelnemers aan de enquête bleek dat op 15 november in Vlaanderen 2,6 procent en in Wallonië 1,4 procent van het areaal nog niet gerooid was. Van het totale aardappelareaal wordt 0,5 procent als verloren beschouwd, dit betreft vooral natte plekken en kopakkers. Vorig jaar is ongeveer 2 procent van het Belgische aardappelareaal niet geoogst vanwege de natte omstandigheden.


Minder vroege aardappelen

Het totale areaal consumptieaardappelen in België komt voor 2020 op bijna 97.000 hectare. Dat is nauwelijks 1 procent minder dan vorig jaar. Van de aardappelen staat 55 procent in Vlaanderen. De lichte daling van het areaal wordt vooral veroorzaakt doordat in Vlaanderen in het voorjaar van 2020 minder vroege aardappelen zijn geplant. In Wallonië breidde het aardappelareaal uit met ongeveer 2 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer