NEPG ziet veel onzekerheden voor aardappelsector

De huidige marktsituatie en het eerste bewaarseizoen zonder Chloor IPC als kiemremmer zorgen volgens de Europese telersorganisatie NEPG voor veel onzekerheden bij aardappeltelers.

NEPG+ziet+veel+onzekerheden+voor+aardappelsector
© Twan Wiermans

De North-western European Potato Growers (NEPG) wijzen erop dat na de uitbraak van corona er nog steeds nauwelijks vraag is naar vrije aardappelen en dat de prijzen zich voorlopig nog op een extra laag niveau bevinden. Als gevolg van de pandemie draait de verwerkende industrie nog steeds slechts op 80 tot 90 procent van hun normale capaciteit.

De verwachting van NEPG is dat er de komende maanden veel minder leveringscontracten zullen worden getekend. Om de economische en ook de technische risico’s in de aardappelteelt te beperken doet de telersorganisatie opnieuw de oproep om voor komend seizoen het teeltareaal met 15 procent te laten krimpen.

Alternatieven nog niet optimaal

Naast de afzet is er ook zorg over het komend bewaarseizoen voor het eerst zonder de kiemremmer Chloor IPC. Van de alternatieven middelen is de werking volgens NEPG in veel situaties nog niet optimaal. Telers testen en experimenteren, maar er zijn nu al signalen dat de bewaarbaarheid van veel aardappelpartijen te wensen overlaat.

Positief is NEPG over de 11 procent toename van de thuisconsumptie van verse aardappelen. Daar komt bovendien nog een groeiende export bij. Met name Afrika, met Senegal als belangrijkste afnemer, is behoorlijk in de markt voor vers product vanuit Europa. Aandachtspunt en nog een onzekere factor voor de aardappelsector is de naderende brexit en alle uitdagingen die daarop betrekking hebben.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer