Aardappelmarkt+vertoont+enkele+lichtpuntjes
Nieuws
© Twan Wiermans

Aardappelmarkt vertoont enkele lichtpuntjes

Het opstarten van de vaccinatieprogramma's tegen het coronavirus zorgt ook voor enige optimisme op de aardappelmarkt.

De noteringen voor fritesaardappelen op de aardappeltermijnmarkt stijgen in deze week na de kerst. Voor het aprilcontract 2021 wordt nu een prijs betaald van 6,50 euro per 100 kilo. Dat is 0,20 euro meer dan vorige week. Het junicontract noteert 8,80 euro en is daarmee 0,50 euro gestegen per 100 kilo ten opzichte van een week geleden.

Kopers op de aardappeltermijnmarkt hebben het hele jaar naar verhouding al relatief veel belangstelling voor de leveringscontracten van fritesaardappelen van oogst 2021. De notering voor het aprilcontract 2022 stijgt deze week naar 14,70 euro per 100 kilo. Dat is de hoogste notering sinds afgelopen zomer.


Vriendelijke stemming

Beursmakelaar De Vries & Westermann spreekt over een vriendelijke stemming op de aardappelmarkt en legt een verband tussen het optimisme en het opstarten van de vaccinatieprogramma's in Europa. Overigens vertoont de effectieve markt nog nauwelijks beweging. Veel fritesproducenten liggen stil tijdens de feestdagen en ook zijn er weinig actuele noteringen.


Een lichtpuntje op de aardappelmarkt is de stijging van de export van frites vanuit de Europese Unie. Uit cijfers van World Potato Markets blijkt dat onder meer vanuit het Midden-Oosten en Australië sprake is van herstel van vraag naar verwerkte frites. Verder heeft het huidige prijsniveau voor exportaardappelen nog steeds een positief effect op de verkoop van tafelaardappelen naar Afrika. De export plust met 80 procent ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer