Aardappelexport+stijgt+vooral+naar+overzeese+bestemmingen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aardappelexport stijgt vooral naar overzeese bestemmingen

De stijging van de export van consumptieaardappelen naar bestemmingen in Afrika is dit seizoen tot dusver te weinig om de kleinere afzet binnen de Europese Unie en de rest van Europa te compenseren.

Tot en met 1 november is ruim 228.000 ton consumptieaardappelen vanuit Nederland naar het buitenland verkocht. Dat is bijna 16.000 ton minder dan vorig jaar op dezelfde peildatum. Dit blijkt uit de exportcijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Het is opvallend dat er vooral in de Europese Unie en dan name in België minder belangstelling is voor Nederlandse aardappelen. Dat heeft alles te maken met de beperkte behoefte van de verwerkende industrie om vrije aardappelen aan te kopen.

België kocht in Nederland dit seizoen tot 1 november ongeveer 71.000 ton aardappelen. Dat is bijna 50.000 ton minder dan vorig jaar. De export naar Duitsland stijgt wel licht met iets meer dan 6.000 ton naar 36.000 ton. De verkoop naar Frankrijk is slechts een fractie lager dan in 2019.


Senegal en Ivoorkust

De kleinere omzet in Europa wordt voor een deel gecompenseerd door de verkopen van Nederlandse consumptieaardappelen in Afrika. Tot en met 1 november staat de exportteller op 58.000 ton. Dit is 18.000 ton meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Net als bij de uien zijn ook voor aardappelen Senegal met 21.600 ton en Ivoorkust met 11.800 ton de grootste afnemers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer