Veiling+BelOrta+boekt+7+procent+hogere+omzet
Nieuws
© Twan Wiermans

Veiling BelOrta boekt 7 procent hogere omzet

De Belgische veiling BelOrta in Sint-Katelijne-Waver heeft in 2020 een omzet geboekt die 7 procent hoger is dan in 2019.

Onder aan de streep stond er op 31 december een totaalbedrag van 480 miljoen euro aan productomzet. De veiling verhandelde vorig jaar 665 miljoen stuks groente en fruit, ofwel zo'n 490 miljoen kilo. Volgens de veiling was 2020 een moeizaam jaar voor groenten met een sterke out-of-home-consumptie.


Andere producten, waaronder witlof, kenden een van de sterkste jaren uit het afgelopen decennium, al dan niet gesteund door de kooplokaaltendens die de Belgische consument sinds maart bezighoudt. Corona had 2020 in zijn greep, aldus de afzetorganisatie.


Volumestijgingen

BelOrta meldt een lichte volumestijging (6 procent) van glasgroenten en een lichte daling bij de vollegrondsgroenten (min 4 procent). 'Op productniveau noteren we komkommers, rode paprika, trostomaten en pruimtrostomaten als de sterkste stijgers qua aanvoer. Bloemkool, courgettes en aubergines kenden een daling, terwijl andere grote producten als kropsla, multicolorsla, prei en witlof een min of meer gelijke aanvoer hadden als in 2019.'

Het hardfruitjaar kende twee verschillende periodes. De eerste maanden van 2020 verliep de afzet van appels en peren 'relatief vlot'. Het oogstseizoen 2020 diende zich anders aan. 'Waar de afzet van onze appels – onder meer door het beperkt beschikbaar volume – tamelijk goed verloopt, merken we een veel stroevere situatie bij peren, dit omwille van hogere oogstcijfers voor peren door heel Europa.' De clubrassen, zoals de Kanzi-appel en de Fred-peer, deden het goed.


Gestage groei bio

Volgens BelOrta zit biologisch sinds 2010 in de lift. Het afgelopen seizoen tekende de Belgische veiling onder andere een areaaluitbreiding in glasgroenten op en introduceerde het bedrijf bijvoorbeeld de bio-koolrabi. Net als vorig jaar bestaat de top-3 bio-producten uit witlof, komkommer en tomaten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer