Verse gemaksproducten onder druk

Verse gemaksproducten met groenten en fruit staan onder druk, meldt Rabobank in reactie op haar laatste Tuinbouwbarometer. Deze trend zal zich mogelijk verhevigen door een wereldwijde economische krimp van 2,6 procent en binnenlandse teruggang van 5 procent, voorziet de bank.

Verse+gemaksproducten+onder+druk
© Liset van der Laand

De coronacrisis heeft daarmee ook impact op de voedingstuinbouw, zegt Rabo-analist tuinbouw en sierteelt Lambert van Horen. 'De vaart gaat uit convenience-achtige agf, zoals vergesneden aardappel-groenteproducten en fruitsalades.'

Dit komt deels doordat het openbaar vervoer nog steeds voor een belangrijk deel platligt. De enorme teruggang in reizigers betekent ook een forse teruggang in afzet op retaillocaties in het buitenhuiskanaal, als Albert Heijn to go, cateringformules en restaurants.


Samen eten

Maar er is meer aan de hand, stelt Van Horen. Gezinnen eten vaker samen en kopen daarom meer onbewerkte groente en fruit, waardoor het aandeel verse gemaksproducten ook in de supermarkt onder druk staat. 'Daarnaast zijn deze producten duurder. Klanten die nu of straks minder te besteden hebben, bezuinigen er op.'

Dit geldt ook voor bloemen en planten. Deze trend zal zich mogelijk verhevigen door een wereldwijde economische krimp van 2,6 procent en binnenlandse teruggang van zelfs 5 procent.


Creativiteit gevraagd

Hogere werkloosheid en bedrijfssluitingen zijn eind 2020 en begin 2021 een feit. Mede hierdoor is de verwaarding in de keten bij telers en akkerbouwers lastiger, stelt Rabobank.

De bank meent dat deze crisis vraagt om creativiteit en aanpassingen in de strategie voor de middellange termijn.


Verlies productafhankelijk

Aan het begin van het tweede kwartaal daalde de belangrijke indicator van de grootste tuinbouwbank naar een schamele 4,6. Een kwartaal eerder was de score nog 7,0.

Voor de voedingstuinbouw waren de eerste gevolgen van de lockdown meestal te overzien, blijkt uit de cijfers. Daar zag Rabo zowel omzetdalingen als -stijgingen. Bij bedrijven die verse kruiden, sla of paddenstoelen leveren aan het foodservicekanaal zijn wel zeer forse omzetverliezen geconstateerd. Dit omdat leveringen aan restaurants en catering stilvielen.


Beschikbare arbeid en afzet

De omzet van sperziebonen, ui, paprika, wortel en sinaasappel nam daarentegen toe. Ondernemers in de versketen voelen de onzekerheid of er wel voldoende arbeid beschikbaar is, stelt Rabo.

Voor handels- en productiebedrijven in de sierteelt zijn de omzetverliezen sterk afhankelijk van de landen waar ze kunnen leveren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer