Lycopeen in tomaat voorspelt ontstekingen bij mens

De stof lycopeen in tomaten kan mogelijk de ontwikkeling van ontstekingen bij mensen voorspellen. Dat is een van de uitkomsten uit het onderzoek 'De Waarde(n) van Groenten en Fruit', meldt Maastricht University.

Lycopeen+in+tomaat+voorspelt+ontstekingen+bij+mens
© Thierry Schut

Patiënten met bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten en diabetes hebben lycopeenconcentraties in hun bloed die lager zijn dan bij gezonde mensen. 'Dat is vreemd, want die mensen eten niet per se minder tomaten', stelt onderzoeker Hidde van Steenwijk. 'Je kunt dus vaststellen dat het lycopeengehalte omlaaggaat, als je ziek bent. Je zou het waarschijnlijk zelfs kunnen omdraaien en lycopeen als een ontstekingsmarker gaan gebruiken: iemand met een laag lycopeenniveau is misschien wel ziek of gaat dat worden.'

Uit het onderzoek is verder gebleken dat in één keer grote hoeveelheden lycopeen consumeren geen direct gezondheidseffect heeft. Er zijn studies uitgevoerd waarbij mensen een tijdlang meer tomaten aten of lycopeen kregen toegediend in de vorm van supplementen.


'Wat je dan ziet, is dat de lycopeenconcentraties bij die mensen wel omhooggaan, maar dat de ontstekingsmarkers niet meteen naar beneden gaan. Je zou een gezondheidseffect verwachten vanwege het verband tussen lycopeen en ontsteking, maar dat is niet het geval. Met andere woorden, het heeft geen zin in korte tijd grote hoeveelheden tomaat te eten om de ontwikkeling van ontstekingen tegen te gaan. Het consequent en continu eten van normale hoeveelheden tomaten heeft wel effect', aldus Van Steenwijk.


Wetenschappelijke onderbouwing

Het project 'De Waarde(n) van Groenten en Fruit', waarvan dit onderzoek deel uitmaakt, moet – wetenschappelijk onderbouwd – duidelijk maken hoe inhoudsstoffen van groente en fruit de gezondheid van de mens beïnvloeden.

Bij het onderzoek zijn de HAS Hogeschool, Avans Hogeschool en Maastricht University betrokken. Deelnemende bedrijven en organisaties zijn onder andere Bejo, Blauwe Bessen Platform, Groen Agro Control, Koppert Biological Systems en Koppert Cress. Het project startte in 2019, loopt door tot 2023 en ontvangt financiële steun van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer