Actieve+markt+stuwt+tarwenotering
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Actieve markt stuwt tarwenotering

Ondanks de verwachte recordoogsten zijn de noteringen voor tarwe in september met zo'n 8 procent gestegen. Veel activiteit op de internationale markt heeft een positieve invloed op de prijsvorming.

Vooral China bepaalt op dit moment voor tarwe de positieve stemming op de wereldmarkt, stelt marktanalist Jan Bakker van beursmakelaar De Vries & Westermann. 'China probeert internationaal veel soja en mais vast te leggen en geeft daarmee ook de vraag naar tarwe een impuls.'

De noteringen voor tarwe op de internationale grondstoffenbeurzen zijn de afgelopen maand flink gestegen. De Matif in Parijs noteerde half augustus voor voertarwe net iets meer dan 180 euro per ton. Die notering steeg deze week naar een prijsniveau van bijna 195 euro per ton.


Opmerkelijk

De prijsstijging op de internationale tarwemarkt is opmerkelijk omdat het Amerikaanse landbouwministerie USDA onlangs in een rapport van de World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde) een wereldwijde recordoogst voorspelde van 770 miljoen ton. Deze oogst zorgt voor een stijging van de wereldvoorraad aan tarwe tot een recordvolume van 319 miljoen ton.


Volgens Bakker is het een bewijs dat het internationaal lastig te voorspellen is hoe markten van individuele grondstoffen zich ontwikkelen. 'Het is een complex waarbij verschillende producten sterk met elkaar verweven zijn.' Als voorbeeld noemt hij de voerindustrie die afhankelijk van de markt ingrediënten kan uitwisselen.


Tenders uitschrijven

Veel vraag op de internationale tarwemarkt is afkomstig van landen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten als Turkije, Tunesië, Algerije, Jordanië, Egypte en Saoedi-Arabië. Maar ook bijvoorbeeld Zuid-Korea en Pakistan hebben onlangs nog grote tenders uitgeschreven.

De positie van de graanexporteurs uit het Zwarte Zeegebied lijkt zich opnieuw te versterken. Veel internationale transacties worden nu ingevuld met tarwe uit Rusland en Oekraïne. Beide landen hebben voor de export voldoende tarwe beschikbaar.


EU verliest marktaandeel

Vanwege de 14 procent kleinere tarweoogst lijkt de Europese Unie dit seizoen marktaandeel te verliezen. Vanaf 1 juli tot en met 13 september verkochten de Europese lidstaten bijna 3,6 miljoen ton tarwe aan bestemmingen buiten Europa. Dat is 1,5 miljoen ton minder dan vorig jaar in dezelfde periode.

Ook voor de tarwemarkt is het spannend hoe de opleving van het coronavirus verder uitpakt, verklaart Bakker. 'Eventuele lockdowns vertragen het herstel van de wereldeconomie en zullen ook de tarwemarkt afremmen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer