Tarwemarkt profiteert van toenemende vraag uit China

De tarwenoteringen op de internationale markten zijn de afgelopen weken behoorlijk gestegen. De tarwemarkt lijkt vooral te profiteren van de toenemende vraag vanuit China naar onder meer tarwe, maar ook naar mais en soja.

Tarwemarkt+profiteert+van+toenemende+vraag+uit+China
© Haijo Dodde

Op de Matif in Parijs steeg de termijnnotering voor tarwe vanaf 20 augustus tot halverwege vorige week van 181 euro per ton tot 192 euro per ton. De laatste paar dagen doet de markt weer een stapje terug. Deze week balanceert de richtprijs van tarwe op levering later deze maand rond het niveau van 188 euro per ton.In het weekbericht granen schrijft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) deze week dat de stijgende noteringen een gevolg zijn van de toenemende vraag. Daarbij lijkt de tarwemarkt te profiteren van zorgen over de wereldwijde beschikbaarheid van mais en soja vanwege tegenvallende oogstresultaten.

Met name China is op de wereldmarkt actief om grote volumes mais en soja vast te leggen. Ook zijn er geruchten dat China met de VS onderhandelt over de aankoop van tarwe.


Zorgen over inzaai

Overigens meldt RVO.nl dat de vooruitzichten voor de tarweoogst in Australië gunstig blijven. Hetzelfde geldt ook voor Canada dat met 35,7 miljoen ton afstevent op de grootste tarweoogst in de afgelopen zeven jaar. In Rusland lijken de eerste oogstresultaten tegen te vallen en zijn er vanwege de droogte ook zorgen over de omstandigheden voor de inzaai van wintertarwe voor volgend jaar.

Naast China zijn onder meer Turkije, Jordanië en Zuid-Korea afgelopen week verplichtingen aangegaan voor de import van tarwe. De export vanuit de VS loopt volgens RVO.nl dit seizoen met 11,9 miljoen ton al 7 procent voor op vorig jaar. Toen werd vanuit de VS in totaal iets meer dan 26 miljoen ton naar het buitenland verkocht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  60 %
Meer weer