Substraatsensoren bewijzen waarde bij vruchtgroenten

Substraattelers lopen voorop bij het monitoren van de groeiomstandigheden in het wortelmilieu, zoals het water- en zuurstofgehalte, de elektrische geleidbaarheid (EC), de pH en de temperatuur.

Substraatsensoren+bewijzen+waarde+bij+vruchtgroenten
© Glastuinbouw Waterproof

Meer inzicht in het verloop daarvan maakt een nauwkeurige sturing mogelijk, waardoor stresssituaties zijn te voorkomen en het gewas in de gewenste balans blijft. Met behulp van moderne substraatsensoren en toepassing van de nieuwste kennis en inzichten valt er volgens Jos Beerens van Grodan nog steeds winst te behalen in productiviteit en efficiënte benutting van water en nutriënten.

De introductie van GroSens-matsensoren rond 2015 tilde het monitoren van de groeiomstandigheden in steenwolmatten naar een veel hoger niveau. Tot dan toe werd er op basis van individuele gewichtsmetingen, drainwatervolumes en een enkele watergehaltemeter slechts een globale indruk verkregen van het verloop van het watergehalte in een mat.


Hogere betrouwbaarheid

Met het sensorsysteem van de substraatproducent zijn belangrijke kengetallen WG), elektrische EC en T) 24/7 te volgen op verschillende hoogten in de mat en in meerdere matten per afdeling. Dit resulteert in een beter gemiddelde met een hogere betrouwbaarheid. Op steeds meer vruchtgroentebedrijven worden deze matmetingen gebruikt om de watergift te optimaliseren.

Eigenlijk is het vreemd dat een dergelijke innovatie, die breder navolging heeft gekregen, zo lang op zich liet wachten, stelt Beerens. 'Het bovengrondse klimaat is al jaren tot achter de komma in beeld, terwijl het wortelmilieu alleen op de watergift, drainpercentage en de EC in het drainwater werd gestuurd', zegt hij. 'Deze sturing is weinig verfijnd en biedt veel ruimte aan suboptimale situaties en stress.'


Gedragsverandering

Matsensoren zijn al op veel bedrijven ingeburgerd. Dat heeft duidelijk geresulteerd in gedragsverandering (Precision Growing) ten aanzien van start- en stoptijden, watergeeffrequentie en beurtgroottes en eisen aan mateigenschappen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer