Schaarste domineert markt potgrond en substraat

De beschikbaarheid van grondstoffen voor de potgrond- en substraatbranche staat onder druk, onder andere door de coronacrisis. Dit constateert de Vereniging Potgrond- en Substraatfabrikanten Nederland (VPN) op basis van enquête onder de leden.

Schaarste+domineert+markt+potgrond+en+substraat
© Roel Dijkstra

De vereniging signaleert dat er het afgelopen jaar een grotere vraag naar grondstoffen was. Voor kokos en veen is een sterke groei van de vraag uit China en Noord-Amerika waar te nemen. 'Positief voor de sector was de sterk toegenomen vraag in de Nederlandse consumentenmarkt dit voorjaar. Tuinieren was een favoriete bezigheid en gaf ontspanning tijdens de eerste coronaperiode', meldt de VPN.

Corona heeft ook invloed op de beschikbaarheid van kokos. Zo was er een lockdown in India in de voor de productie van kokos belangrijke maanden, waardoor de productieachterstand opliep tot acht weken. 'De onzekerheid over corona maakt ook dat de vraag naar grondstoffen als kokos voor 2021 nu snel toeneemt', merkt de VPN verder op.


In diverse landen speelt de politieke discussie over veenwinning. In Ierland, van oudsher een belangrijke veenproducent, zijn sinds juni van dit jaar de vergunningen voor de winning van veen tijdelijk ingetrokken. Duitsland kent de politieke discussie over veenwinning ook, maar kampte daarnaast met een slechte oogst vanwege het ontbreken van vorst. In de Baltische staten lag de oogst gemiddeld 20 procent lager door lange periodes van regen.

Volgens de VPN staat de beschikbaarheid van schors en bark eveneens onder druk. Dit komt onder andere door problemen met de houtkever in Noord-Europese bossen. Ook hier is het aanbod zo'n 20 procent kleiner.


Hernieuwbare grondstoffen

In de beleidsagenda van de VPN, 'Een sterke, onmisbare basis', blikt de vereniging al naar een toekomst met een sterk toenemende vraag naar grondstoffen. 'Het is niet voor niets dat de sector zich de komende jaren meer gaat inzetten voor het gebruik van hernieuwbare grondstoffen en verantwoord gewonnen veen', zegt VPN-voorzitter Ted Vollebregt.

'Alle beschikbare grondstoffen zijn hard nodig om aan de groeiende mondiale vraag naar substraten te kunnen voldoen. Die zijn essentieel voor een verantwoorde voedselproductie en voor groene, leefbare steden', aldus Vollebregt.

De VPN vertegenwoordigt zo'n twintig bedrijven. De leden zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 98 procent van de in Nederland geproduceerde substraten. Op jaarbasis wordt ongeveer 7,5 miljoen kubieke meter substraat geproduceerd, goed voor een omzet van 400 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer