Raaijmakers%3A+%27Indirecte+coronaschade+bomen+en+vaste+planten+groot%27
Nieuws
© ZLTO

Raaijmakers: 'Indirecte coronaschade bomen en vaste planten groot'

Kwekers van bomen en vaste planten kunnen door het noodfonds de coronacrisis van de afgelopen vier weken wel overleven, denkt LTO-vakgroepvoorzitter Henk Raaijmakers. 'Door de economische gevolgen van het coronavirus kan de schade komend najaar en voorjaar wel groter zijn.'

De voorzitter van de LTO-vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen ging enkele weken geleden uit van circa 230 miljoen euro schade door de coronacrisis. Op basis van de laatste berekeningen gaat hij nu uit van 60 tot 80 miljoen euro.

'Vooral omdat Pasen en Moederdag binnen de eerste periode van de coronacrisis vallen, heeft de sector substantieel veel omzet gemist', zegt Raaijmakers.

Door het opengaan van bouwmarkten en tuincentra in diverse EU-landen heeft de sector wel een inhaalslag kunnen maken, constateert de LTO-vakgroepvoorzitter. Hij ziet meerdere pluspunten. 'Bij de supermarkten zien we dat de standaard geplande acties in eerste instantie werden uitgesteld. Maar ook hier zien we een inhaalslag en is de afzet redelijk goed verlopen. Daarnaast zien we dat de internetverkoop goed loopt.'


Schade stuk lager

Omdat de marktontwikkelingen positiever zijn dan een paar weken geleden, is de schade binnen de sectoren bomen en vaste planten een stuk lager.


Raaijmakers: 'Veel kwekers hebben weinig planten weggegooid. Maar dat geldt niet voor iedereen. Bij visueel aantrekkelijke producten heb je snel last van schade. Denk aan gele bloemen die niet voor de paasdagen zijn verkocht of potrozen die te lang worden en niet zijn terug te snoeien. De financiële schade is heel sectorspecifiek.'


Afzetproblemen

Als het gaat om fruitbomen zijn er volgens Raaijmakers nog steeds afzetproblemen naar Aziatische landen. 'Export van fruitbomen naar landen als India en China kan nog niet. Je kunt ze niet in de koeling versturen en ook niet in Nederland planten. Ook bij bos- en haagplantsoen zijn door de lockdowns de ingeschatte omzetten niet gerealiseerd. Deze telers zijn bij de afzet vooral afhankelijk van export.'

Bij de telers van zomerbloemen is de schade tot nu toe nog redelijk beperkt gebleven, constateert de LTO-vakgroepvoorzitter. 'In deze sector komt het verlies nog.'

Bij bijvoorbeeld pioenrozen gaat het om een omzet van 90 miljoen euro, zegt Raaijmakers. 'Als 10 tot 15 procent niet wordt verkocht, is er al sprake van 10 tot 15 miljoen euro schade. De hele sector loopt snel een verlies op van 30 tot 35 miljoen euro schade, want de situatie is nog lang niet genormaliseerd.'

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer