Nieuw ras op waarderingslijst brouwgerst

Aan de waarderingslijst voor brouwgerstrassen heeft het Nederlands Instituut voor Brouwgerst, Mout en Bier (NIBEM) het nieuwe ras Applaus toegevoegd.

Nieuw+ras+op+waarderingslijst+brouwgerst
© Han Reindsen

Na beproeving op kleine schaal lijkt dit ras brouwwaardig. Met Applaus is nog geen industriële ervaring opgedaan en daarom brengt NIBEM ten aanzien van de teelt nog geen verder advies uit.

NIBEM stelt de waarderingslijst voor brouwgerstrassen vast op basis van uitvoerig onderzoek. Deze lijst is bedoeld om de Nederlandse gersttelers te informeren over de acceptatie van de verschillende brouwgerstrassen door de mouters en brouwers in Nederland.

In 2019 zijn partijen van de rassen KWS Irina, Laureate en RGT Planet beproefd. Het gezamenlijke industriële oordeel van de Nederlandse mouterijen en bierbrouwerijen over de rassen KWS Irina en RGT Planet is positief. Laureate is matig beoordeeld door de brouwerijen. Het ras Prospect is al beproefd en ook brouwwaardig bevonden op kleine schaal.

Commerciële doeleinden

Voordat een brouwgerstras wordt geïntroduceerd voor commerciële doeleinden, wordt deze uitvoerig onderzocht. Naast het reguliere cultuur- en gebruikswaardenonderzoek voor de Aanbevelende Rassenlijst laat NIBEM voor gerst kwaliteitsonderzoek uitvoeren. Daarbij wordt gerst beoordeeld op basis van kleine schaal vermouting en verbrouwing. Dit levert de input voor de waarderingslijst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer