Geef extra stikstof bij brouwgerst in aar

Voor voldoende eiwit in de brouwgerst is het advies van Nibem om extra stikstof te geven zodra het gewas in de aar staat.

In 2014 is een opbrengstafhankelijke verhoging voor het gebruik van stikstof bij de teelt van brouwgerst op kleigronden toegekend.

Kort gezegd betekent dit dat telers van brouwgerst op kleigrond nu 30 kilo meer stikstof mogen strooien als zij een gemiddelde opbrengst halen van minimaal 7 ton per hectare.

Hogere opbrengst

Ruud Timmer van PPO adviseert telers om de extra stikstof te geven, wanneer de gerst in de aar staat. 'Een hogere N-bemesting kan veel voordelen hebben als een hogere opbrengst en een hoger eiwitgehalte.'

Er zijn echter ook risico's, zoals de stevigheid van het gewas. 'Bij N-giften boven de 90 à 100 kilo stikstof per hectare moet overwogen worden deze niet in één keer te geven bij het zaaien.'

Legering

Het advies is om de stikstofgift te delen, waarbij de tweede plaatsvindt zodra de gerst in aar staat. 'Het risico op legering wordt hierdoor sterk beperkt en het eiwitgehalte wordt er sterker door verhoogd', zegt Timmer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer