Brouwgerst van toptelers voor The Swaen

Een vaste groep akkerbouwers levert in Zeeuws-Vlaanderen brouwgerst aan mouterij The Swaen in Kloosterzande.

Brouwgerst+van+toptelers+voor+The+Swaen
© Nieuwe Oogst

De brouwgersttelers, ook wel toptelers genoemd, zijn verenigd in Growing The Swaen. Dit is een platform met als doel de teelt van brouwgerst te optimaliseren.

De deelnemers aan de zomerexcursie van Nibem, de ketenorganisatie voor brouwgerst, brachten deze week een bezoek aan mouterij The Swaen en enkele percelen van toptelers in de buurt van Kloosterzande.

Het ras Calico

Akkerbouwer Wilfried Bral uit Vogelwaarde is voorzitter van de groep toptelers voor The Swaen. Hij vertelde dat de telers samen zo'n 250 hectare brouwgerst telen. Op aanvraag van The Swaen hebben ze dit jaar voornamelijk het ras Calico gezaaid.

'De stand van de brouwgerst is wisselend dit jaar in onze regio', zegt Bral. 'Hier en daar staat het gewas wat dun door de droogte en moeizame kieming. Ook zijn op diverse percelen structuurproblemen goed zichtbaar.'

Extra zaaizaad

Volgens Bral levert het gebruik van extra zaaizaad boven de standaard 150 kilo per hectare dit jaar waarschijnlijk wel een meer meeropbrengst op. 'Verder testen we dit jaar bespuitingen met vloeibare stikstof om het eiwitgehalte van de brouwgerst te verhogen.'

Mouterij The Swaen was tot voor twee jaar geleden eigendom van Grolsch en staat nu op eigen benen onder leiding van meestermouter en directeur Jos Haeck. De mouterij produceert op jaarbasis zo'n ruim 30.000 ton mout aan kleine en middelgrote brouwerijen.

Speciale bieren

'We richten ons geleidelijk steeds meer op moutsoorten voor speciale bieren', zegt Haeck. De mouter geeft aan dat een substantieel deel van de te verwerken brouwgerst afkomstig is uit Zeeuws-Vlaanderen. 'De rest halen we uit het buitenland.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer