HZPC boekt meer omzet en kleinere winst

Ondanks de gevolgen van corona voor de aardappelsector heeft pootgoedbedrijf HZPC operationeel een goed jaar gedraaid.

HZPC+boekt+meer+omzet+en+kleinere+winst
© HZPC

Uit de jaarrekening over het boekjaar 2019-2020 blijkt dat de financiële omzet van HZPC is gestegen met 14 miljoen euro tot 364 miljoen euro. In volume verkocht het internationaal opererend bedrijf afgelopen jaar 892.000 ton pootaardappelen. Dit is directe verkoop of indirect via licentiehouders. Vorig jaar was de volumeomzet nog 815.000 ton.

HZPC meldt dat ook de gerealiseerde brutomarge is toegenomen. Daar staat tegenover dat ook de toegerekende kosten hoger zijn dan het jaar ervoor. Dit leidt tot een bedrijfsresultaat voor rente, belastingen en afschrijvingen van 17 miljoen euro. Dat was vorig boekjaar 18 miljoen euro.


Nettowinst fors verlaagd

In een toelichting meldt HZPC dat er afgelopen boekjaar een eenmalige afwaardering heeft plaatsgevonden. Daardoor is de nettowinst fors verlaagd tot bijna 1,2 miljoen euro ten opzichte van 9,4 miljoen euro in 2018-2019. De dividenduitkering is daarom vastgesteld op 1 euro per certificaat van een aandeel. Vorig jaar was dat nog 7,75 euro per aandeel.


Het komend seizoen wordt een uitdaging, stelt HZPC. 'Waar de gevolgen van corona in 2019-2020 nog beperkt waren, verwachten we dat deze voor het komende boekjaar veel groter zullen zijn', zegt HZPC-directeur Gerard Backx.


Economische recessie

Volgens Backx krijgt HZPC te maken met zowel de directe als indirecte gevolgen van de pandemie. Als voorbeeld van een indirect gevolg noemt hij de bijzonder grote economische recessie in diverse landen waar HZPC pootaardappelen afzet. 'Deze recessie is in bijvoorbeeld Aziatische en Afrikaanse landen veel sterker dan in Europa of de VS.'

HZPC maakt zich zorgen over het gebrek aan harde valuta in diverse landen en de zeer lage prijs van de consumptieaardappelen, aldus Backx. 'Maar onze basis als bedrijf is goed en samen met onze telers leveren we met aardappelen een belangrijke bijdrage aan de voedselvoorziening wereldwijd. Verder verliezen we de lange termijn niet uit het oog, want ook aan deze crisis komt een eind.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer