Corona heeft weinig invloed op uitbetaling HZPC

Pootgoedbedrijf HZPC heeft de uitbetalingsprijs voor Nederlandse telers vastgesteld op 38,06 euro per 100 kilo voor pootaardappelen van oogst 2019.

Corona+heeft+weinig+invloed+op+uitbetaling+HZPC
© HZPC

Dit is vrijwel gelijk aan de prognoseprijs van 38 euro die HZPC al in maart heeft afgegeven. De bijzondere omstandigheden van dit seizoen hebben geen afbreuk gedaan aan de prognose van HZPC, concludeert directeur Lilian Escalon van HZPC Europa.

De directeur is tevreden met de prijs die weliswaar 4 euro per 100 kilo lager is dan vorig jaar, maar wel hoger dan de uitbetalingsprijzen na de oogstjaren van 2010 tot en met 2017. Escalon verwijst onder meer naar de bijzondere afloop van het seizoen met de wereldwijde lockdowns na de uitbraak van de coronapandemie.


Niet alles verkocht als pootgoed

'Hierdoor is niet al het pootgoed verkocht zoals eerder was verwacht. Bovendien is vanaf maart de verkoopprijs van bovenmaten of poters die niet als pootgoed zijn afgeleverd, sterk gedaald. Desondanks is het mooi dat we onze telers een prijs van 38 euro per 100 kilo kunnen bieden', vindt de HZPC-directeur.


De coronacrisis veroorzaakte een verschuiving in de vraag naar aardappelen. HZPC volgt de veranderde patronen in de consumptie zorgvuldig, meldt Escalon. 'Terwijl de fritesmarkt een forse tik kreeg, stijgt juist de vraag naar consumptieaardappelen omdat mensen meer thuis zijn gaan koken. We beseffen dat voedselvoorziening essentieel blijft en aan het doel om de wereld te voeden, helpen we graag mee met onze telers.'


pootgoedprijzen HZPC vanaf 2010
pootgoedprijzen HZPC vanaf 2010 © HZPC


Uitbetalingsprijs

HZPC verhandelt pootaardappelen in de periode van september tot en met mei. Pootaardappelmaten in de klassen S tot en met A worden uitbetaald volgens één poolsysteem voor alle rassen. De uitbetalingsprijs is gekoppeld aan de moeilijkheidsgraad van het te telen ras.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer