Eurocommissaris op de vingers getikt om varkenstweet

Eurocommissaris Janusz Wojciechowski van Landbouw is door onder meer LTO Nederland ter verantwoording geroepen vanwege een tweet waarin hij zich kritisch uitliet over de varkens- en rundveehouderij in onder meer Nederland, België en Denemarken. Daarmee ging hij zijn boekje te buiten, menen de critici.

Eurocommissaris+op+de+vingers+getikt+om+varkenstweet
© Europese Unie 2019

Wojciechowski stuurde een bericht de wereld in waarin hij de gemiddelde aantallen varkens per hectare landbouwgrond benoemde. Dat lijstje liet grote verschillen zien. Daarbij voegde hij toe: 'Als onderdeel van de Green Deal is het noodzakelijk het probleem van intensieve varkenshouderij te benoemen, want landbouw moet duurzaam zijn.' Over de rundveefokkerij verspreidde hij een vergelijkbare lijst.

Met de uitspraak impliceert hij volgens verschillende organisaties dat de intensieve veehouderij per definitie niet duurzaam is. Dit vinden zij geen recht doen aan de inspanningen die op dit vlak zijn geleverd.

Probleem

LTO Nederland zegt dat Wojciechowski een standpunt inneemt over zaken die buiten zijn verantwoordelijkheid gaan. 'We zijn zeer verbaasd om te lezen dat zowel intensieve varkenshouderij als veeteelt in landen als de onze als een probleem worden beschouwd, omdat de landbouw duurzaam moet zijn', schrijven zij in een brief naar de Eurocommissaris.

'Nederlandse boeren, vooral familiale boeren, staan ??bekend om hun innovatieve, ondernemende en toekomstgerichte visie', vervolgen de organisaties. 'Een visie waarvan we hoopten dat u die als commissaris zou kunnen steunen; voor Nederlandse boeren en telers is de Europese Unie van vitaal belang. Meer dan twee derde van de export van landbouwproducten gaat naar landen binnen de EU.'

Toonaangevend

LTO noemt de Nederlandse boeren toonaangevend. 'Boeren die, terwijl ze de kwaliteit van hun producten en productiviteit voortdurend verbeteren, tegelijkertijd het niveau van dierenwelzijn verhogen, investeren in duurzame maatregelen en de hoeveelheid antibiotica verminderen. Nederlandse boeren verminderen de milieueffecten. In dit licht is het zeer zorgwekkend dat u suggereert dat de veedichtheid een indicatie is van, en zelfs een probleem is voor, de duurzaamheid van een sector.'

De brief sluit af met een oproep aan de Eurocommissaris om op te komen voor alle boeren, ongeacht uit welke lidstaat ze afkomstig zijn. Ook sturen zij hem een uitnodiging om de Nederlandse veehouderij te bezoeken.

Vergroten

Vanuit andere fronten werd Wojciechowski ook bekritiseerd. Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) neemt het hem zeer kwalijk. 'Dit is een ongelooflijke en kortzichtige uitlating van de Eurocommissaris. Hij lijkt zo te spreken met een eigen nationale agenda voor de vergroting van de Poolse varkenshouderij ten nadele van Belgen, Nederlanders en Denen', zegt ze.

'De Europese Commissie mag zich nooit opwerpen als centralistische overheidsmacht die de veestapel even gaat herverdelen over de EU-landen. Duurzaamheid is bovendien complexer en gaat om veel meer dan het aantal dieren per hectare in een lidstaat', gaat Schreijer-Pierik verder. Ze suggereert om ook de klimaat- en ecologische voetafdruk per geproduceerde kilo varkensvlees te vergelijken tussen de lidstaten.

Productieverschuiving

Schreijer-Pierik vindt dat Europese landbouwpolitiek op geen enkele wijze gericht mag worden op productieverschuiving. 'De Nederlandse varkenshouderij behoort tot de duurzaamste van de Europese Unie. Als de landbouwcommissaris dit soort uitlatingen had gedaan tijdens zijn moeizame tweede hoorzitting vorige herfst, zou hij mijn stem en die van veel collega's niet verworven hebben.'

De EVP-fractie, waartoe het CDA behoort, is fel gekant tegen voorstellen om de veedichtheid negatief te bestraffen in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Er gaan stemmen op om de veedichtheid per hectare – dus ook voor melkvee, rundvee en pluimvee – als resultaatindicator op te leggen binnen het nieuwe GLB. Schreijer-Pierik is van plan de Eurocommissaris bij de eerstvolgende landbouwvergadering mondeling te bevragen over de kwestie.

Verschillen

Secretaris-generaal Pekka Pesonen van de Europese landbouworganisatie Copa Cogeca vindt dat Wojciechowski ver is gegaan. Hij reageerde ook op twitter en stelde dat het uitvergroten van verschillen tussen lidstaten niet zal helpen om oplossingen te vinden voor elk duurzaamheidsaspect op EU-niveau. Copa Cogeca heeft aangekondigd ook een reactie te sturen.

De Deense organisatie voor varkenshouders heeft ook een brief gestuurd. Diverse Europarlementariërs overwegen de Eurocommissaris schriftelijk om opheldering te vragen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer