Boer+laat+teelt+voederbieten+over+aan+loonwerker
Nieuws
© Mariska Bloemberg-van der Hulst

Boer laat teelt voederbieten over aan loonwerker

Vier Koeien & Kansen-deelnemers hebben het afgelopen jaar naar tevredenheid voederbieten geteeld en gevoerd aan het melkvee. Ze lieten de teelt over aan een loonwerker of akkerbouwer.

Het eiwit in de melk is gestegen met +0,05 tot +0,10 en het vetgehalte met +0,10 tot +0,20. De deelnemers gaan dit jaar wederom voederbieten telen, zo vermeldt Verantwoorde Veehouderij.

Melkveehouder Frank Post uit Nieuweroord liet een akkerbouwer uit de buurt 1 hectare voederbieten voor hem telen. 'Dat was gemakkelijk. Daarna is het wachten op het tijdstip van oogsten', zegt Post. Half oktober begon hij met voeren. Eerst schotelde hij de koeien ongereinigde bieten voor, maar dat was geen succes. Daarom kocht hij een reinigingstrommel, waarin hij nu eens per week 7 ton bieten schoonmaakt.

'Leuke tijdbesteding'

Elke dag snippert Post een ton bieten. Dit kost hem ongeveer twintig minuten per dag. Het hele proces van schoonmaken, snipperen en voeren neemt dagelijks veertig minuten in beslag. 'Een leuke tijdsbesteding die alleen past binnen een familiebedrijf', merkt hij op.

De melkveehouder komt uit een kostenpost van 23 euro per ton bieten, daarbij komen nog de verwerkingskosten. Hier staat tegenover dat de koeien het graag eten en dat de bieten een positief effect hebben op de penswerking. 'Met bieten wordt het eiwit in het rantsoen verlaagd en kan melk met eventueel meer melkeiwit afgeleverd worden', zegt Post.

Uitbesteden aan loonwerker

Melkveehouder Joris Buijs uit Etten-Leur teelt al drie jaar met succes voederbieten. Hij begon met 1 hectare, maar breidde uit tot 2,6 hectare. 'Nu kan ik in principe een jaarrond voederbieten verstrekken aan het melkvee. Dit jaar heb ik voor het eerst eind oktober een deel van de voederbieten gemengd ingekuild met MKS', legt Buijs uit. De teelt en het oogsten besteedt hij volledig uit aan de loonwerker.

Buijs kijkt nu naar de mogelijkheden om bieten in de toekomst zelf te wassen en te snijden. 'Het kost allemaal wel wat extra. Zo zijn de teelt- en oogstkosten gemiddeld wat hoger dan die van snijmais, maar daar staat wel een smakelijk en VEM-rijk product tegenover. Uiteindelijk heb ik deze zomer 1 cent meer gebeurd voor 1 kilo melk, door de hogere gehalten van eiwit en vet in de afgeleverde melk', besluit de melkveehouder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer