Areaal+voederbieten+neemt+opnieuw+toe
Nieuws
© Limagrain

Areaal voederbieten neemt opnieuw toe

Het areaal voederbieten in Nederland groeit dit jaar door met 500 hectare naar in totaal 3.000 hectare. Dat is de inschatting van zadenleverancier Limagrain op basis van de eigen verkoopgegevens.

Het gewas wint aan populariteit bij Nederlandse melkveehouders, maar het blijft alsnog een klein gewas. 'De meeste melkveehouders verbouwen een paar hectare, 2 of 3', vertelt commercieel manager veehouderij Jos Groot Koerkamp van Limagrain. 'Dat komt enerzijds doordat je veel gewicht van een hectare haalt. Dat gaat zo om 100 tot 150 ton vers product van een hectare. Dat betekent ook dat je opslagcapaciteit moet hebben.'

Een andere beperkende factor voor de voederbiet is de Nederlandse derogatie-eis van minimaal 80 procent grasland in het areaal van melkveehouders. Groot Koerkamp: 'De meeste melkveehouders willen die 20 procent mais toch wel behouden. In Vlaanderen bijvoorbeeld kennen ze dat niet, omdat ze een gewasderogatie hebben. In België staat wel tussen de 15.000 en 20.000 hectare voederbiet.'


Lichte groei areaal

Cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verzamelt over de gewasarealen in Nederland, bevestigen het beeld dat Groot Koerkamp schetst. De recentste cijfers van het CBS zijn van 2019. Toen stond er in Nederland zo'n 2.000 hectare. Sinds 2015 groeit het areaal licht. Maar het is niks vergeleken met de jaren veertig. Toen stond er in Nederland zo'n 66.000 hectare voederbieten.Groot Koerkamp vindt voederbieten juist vanwege de stikstofdiscussie een interessant gewas. 'Het neemt veel stikstof op en voorkomt daarmee ook nitraatuitspoeling. Bovendien is de voederbiet heel droogtetolerant. In de afgelopen droge zomers is gebleken dat de voederbiet heel goed stand houdt. In het begin, rond het ontkiemen en in het eerste stadium, heeft de voederbiet best wat water nodig. Maar daarna kan het gewas heel lang zonder. Dat komt doordat voederbieten heel diep wortelen.


Melkdrijvend effect

De meeste melkveehouders die met voederbieten beginnen, gaan de jaren erna er ook mee door, ziet Groot Koerkamp. 'Vanwege het melkdrijvend effect, het bevat een hoog VEM-gehalte. De areaaluitbreiding komt vooral door nieuwe melkveehouders die ermee beginnen. Wat meespeelt is dat mechanisatiebedrijven er ook op inspringen, bijvoorbeeld voor de bakken om voederbieten in te snipperen.'

Toch zijn er ook wel aandachtspunten. De teelt van voederbieten vereist vakmanschap. 'De onkruidbestrijding rond opkomst kan lastig zijn', stelt Groot Koerkamp. 'Het middelenpakket is kleiner geworden en voor commerciële partijen is de ontwikkeling van nieuwe alternatieven niet zo aantrekkelijk, omdat het een klein gewas is. Je moet dus vaker een klein beetje bespuiten, maar daar wordt het wel weer arbeidsintensief van.'

Daarnaast speelt rhizoctonia de voederbiet nog weleens parten. Deze schimmel kan zich met name goed ontwikkelen op percelen waar eerder mais heeft gestaan. Er zijn ook rassen die daar resistent tegen zijn, zoals het ras Rialto van Limagrain. In Nederland heeft Limagrain dit jaar voor 1.200 hectare van dit ras verkocht.

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer