Boeren+staken+protest+bij+distributiecentra
Nieuws
© ANP Persbureau

Boeren staken protest bij distributiecentra

De boeren die de afgelopen dagen hebben gedemonstreerd bij distributiecentra, staken met onmiddellijke ingang hun protest. Zij wachten het gesprek af dat ze in januari voeren met de supermarkten. Dat blijkt uit een persbericht dat maandag is verstuurd.

De boeren melden dat ze gezien de lockdown hun verantwoordelijkheid nemen. Ook vinden ze dat ze het toegezegde overleg tussen de boeren en supermarkten een kans moeten geven. In het bericht melden de boeren ook dat zij na stevige gesprekken met de supermarkten het idee hebben dat de supermarkten 'niet geheel onwelwillend zijn'. De boeren willen dat de supermarkten het keurmerk Farmer Friendly invoeren, waarbij de retail 3 procent van de omzet afdraagt aan de boeren.

Het gesprek tussen de boeren en de supermarkten moet uiterlijk 14 januari 2021 plaatsvinden. Daarbij zijn de supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), alle supermarktketens en een aantal vertegenwoordigers van de boeren aanwezig.


Verdienmodel

In dit gesprek zal alleen worden gesproken over het verdienmodel van de Nederlandse agrarische ondernemers en het keurmerk Farmer Friendly, zoals voorgesteld door Farmers Defence Force (FDF). Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel heeft deze afspraak bevestigd.

Wie namens de boeren het gesprek voert, moet nog worden bepaald. In het persbericht staan geen namen van personen die als vertegenwoordiger optreden namens de groep die zegt te bestaan uit boeren uit heel Nederland.


Aangekondigd overleg

CBL nodigt alle voor dit overleg relevante partijen uit om met elkaar te spreken over het verdienmodel van de boer. Dit zijn organisaties in de land- en tuinbouw, maar ook partijen in de voedselindustrie, horeca, catering en veevoederindustrie. Dat geldt tevens voor de overheid, de financiële sector en andere partijen. CBL-directeur Marc Jansen had deze uitnodiging overigens al eerder gedaan.De brancheorganisatie had de boeren eerder opgeroepen om geen supermarkten of distributiecentra te blokkeren. CBL kondigde aan eventuele schade te verhalen op de boeren en op Farmers Defence Force (FDF), die door het CBL verantwoordelijk worden gehouden voor de blokkades. FDF riep boeren daarna op om geen actie te voeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer