Duitse boeren willen einde aan prijzenoorlog

Duitse boeren zijn ontevreden over de continue prijzenoorlog die supermarkten in hun ogen voeren. Daardoor krijgen boeren veel te weinig betaald voor hun producten, meent de landelijke boerenorganisatie DBV.

Duitse+boeren+willen+einde+aan+prijzenoorlog
© Twan Wiermans

In de afgelopen week voerden boeren al in verschillende Duitse steden actie met trekkers. Daarbij werden onder meer distributiecentra van Aldi geblokkeerd. Het gebrek aan respect voor het werk van Duitse boeren door de voedselverkopers moet eindigen, liet DBV-voorzitter Joachim Rukwied weten.DBV wil dat supermarktketens beloven een einde te maken aan de permanente lageprijzencultuur. Volgens DBV toont die een armoede aan ideeën en is die funest voor de omslag naar een meer duurzame landbouw.


Duitslandbonus

De boerenorganisatie wil daarom een Duitslandbonus in het leven roepen voor producten uit eigen land die met hogere standaarden zijn verbouwd. Voor die kwaliteit moet een andere prijs betaald worden, zei Rukwied.


Hij wil ook dat er contracten voor de lange termijn worden afgesloten, waardoor boeren kunnen uitgaan van een gegarandeerde afname van hun producten. Boeren willen best investeren in hogere standaarden, aldus Rukwied, maar de hogere kosten die zij dan maken, moeten ook worden erkend.

Ook in Nederland hebben de boeren als onderdeel van hun protesten de supermarkten in het vizier. De afgelopen maanden werd er onder meer bij het hoofdkantoor van supermarktconcern Ahold Delhaize geprotesteerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer