Boerenprotest+Arnhem+in+goede+harmonie+verlopen
Nieuws
© Tys Hallema

Boerenprotest Arnhem in goede harmonie verlopen

De organisatie van het boerenprotest bij het Gelderse Huis der Provincie in Arnhem had op iets scherpere antwoorden gehoopt. Maar de actie is dinsdagmiddag in een ontspannen en constructieve sfeer verlopen.

Op het plein voor het provinciehuis verzamelden zich zo'n honderd boeren, vergezeld van een beperkt aantal trekkers. Op een podium werden zij toegesproken door onder meer Ben Haarman en Jacob van Emst als vertegenwoordigers van het Gelders landbouwcollectief. Ook POV-voorzitter Linda Janssen en melkveehouders Jeroen van Maanen en Jarno Meulenbeek namen het podium. Laatstgenoemde organiseerde het protest, samen met ondernemers Jos Bolk en Sjaak Christiaanse.

'Bedrijven dreigen ten onder te gaan aan overheidsbeleid, ze staan stil. Onze acties zijn daarom niet vreemd, we maken ons zorgen over onze toekomst. Het gaat niet om geld, dat is minder belangrijk. Het gaat om boeren die het werk van de generaties voor hen willen voortzetten. We staan hier voor onze toekomst', zegt Meulenbeek.


Wantrouwen omzetten in vertrouwen

Voorzitter Ben Haarman van LTO Noord-regio Oost sluit zich daarbij aan. 'Zonder perspectief geen toekomst voor de landbouw. De overheid is nodig, maar het wantrouwen moet worden omgezet naar vertrouwen. Ik voel het vertrouwen bij de provincie, maar niet bij het Rijk.'


© Tys Hallema

De provincie en het Gelders landbouwcollectief hebben elkaar volgens Haarman wel gevonden. 'We hebben goede gesprekken en een goede samenwerking. We merken dat de provincie luistert. Is alles nu opgelost? Nee, zeker niet. De zorgen over het Rijkskader blijven, maar provincie Gelderland zit in ieder geval goed in de wedstrijd.'

Jeroen van Maanen, voormalig bestuurslid van Farmers Defence Force, blikte nog even terug op het landelijke landbouwcollectief. 'Dat was misschien zijn tijd wat vooruit. Men moest wennen aan een collectief van boeren. Maar als LNV-minister Carola Schouten het plan van het landbouwcollectief had omarmd, was Nederland nu uit de greep van het stikstofspook geweest.'


'Provinciebestuur staat naast boeren'

Na de sprekers uit agrarische hoek was het de beurt aan het provinciebestuur. Behalve landbouwgedeputeerde Peter Drenth (CDA) was ook commissaris van de Koning John Berends aanwezig. Hij gaf aan als provinciebestuur naast de boeren te staan en de belangen van de agrarische sector goed voor het voetlicht te brengen.


© Tys Hallema

Drenth is het daarmee eens. 'Niemand in Gelderland wil de natuur kwijt, niemand wil de agrarische sector kwijt en niemand wil dat er niet genoeg woningen zijn. Er is geen provincie met zoveel natuur, met zoveel boeren en met zoveel huizen om te bouwen. De vraagstukken van Nederland zijn die van Gelderland. De route in dit land kan niet zoals we dat altijd deden', geeft hij het belang van een benodigde beweging aan.


Duidelijkheid en perspectief

Drenth is fel tegenstander van het lukraak opkopen van agrarische bedrijven. 'Dat heeft geen zin. We moeten kijken naar al die boeren die doorgaan, het is belangrijk dat zij kunnen innoveren. Binnen de kalverhouderij hebben we daarin al een stap gezet. Zij die willen stoppen, hebben de mogelijkheid. Zij die willen doorgaan, kunnen aanspraak maken op een subsidie. Op die manier bieden we duidelijkheid en perspectief voor de toekomst.'

De gedeputeerde benadrukt ook dat de provincies blijven strijden voor het legaliseren van PAS-meldingen. 'Dat wordt tijdens elk overleg met minister Schouten op tafel gelegd door de gedeputeerden van alle twaalf provincies. De minister is aan zet, zij moet dit regelen.'

Ondertussen moet de sector, net als andere sectoren, volgens Drenth ook niet stil blijven staan. 'Het stikstofvraagstuk moeten we samen aanpakken. Zonder medewerking van buurlanden is het schier onoplosbaar, maar dat betekent niet dat we niks moeten doen. We moeten stappen vooruit zetten. We willen een gezonde natuur, net als al die boeren die zelf in die omgeving werken. We zijn met het landbouwcollectief op weg om het samen op te lossen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer