Stikstofprotest boeren en burgers in Winterswijk

Het marktplein van Winterswijk werd donderdagavond ingenomen door protesterende boeren, bouwvakkers en wegenbouwers. Ze gaven een luid en duidelijk signaal af naar de gemeenteraad dat de stikstofregels, die dreigen te worden ingevoerd, hun de broodwinning kunnen kosten.

Later op de avond bleek dat de gemeenteraad die boodschap heel goed had begrepen. De raad nam een motie aan met de noodkreet 'Zet Winterswijk niet op slot'. De gemeenteraad wil dat het college van burgemeester en wethouders in gesprek gaat met landbouwminister Carola Schouten over de uitwerking van de nieuwe wetgeving voor natuurgebieden.

De Winterswijkse gemeenschap vreest dat de hele regio op slot gaat als de nieuwe wetgeving niet alsnog wordt aangepast. Het Achterhoekse dorp ligt pal aan de grens met Duitsland en kent maar liefst vier Natura 2000-gebieden binnen de gemeente. Daarnaast gaat er nog een internationale vliegroute over het gebied.


Vliegverkeer

Als de bescherming van de Natura 2000-gebieden verder wordt opgevoerd, dreigt de ontwikkeling van Winterswijkse bedrijven stil te vallen, waarschuwen de actievoerders. Ze worden dan niet alleen afgerekend op de eigen activiteiten, maar ook op allerlei andere bronnen van stikstof waar zij helemaal geen vat op hebben, laten ze weten.


Boeren, bouwvakkers en wegenbouwers in Winterswijk protesteren tegen het stikstofbeleid.
Boeren, bouwvakkers en wegenbouwers in Winterswijk protesteren tegen het stikstofbeleid. © Ruben Meijerink

Ze wijzen dan vooral op de stikstof die vanuit Duitsland komt overwaaien, maar ook naar het vliegverkeer boven de gemeente. 'Dat bij elkaar genomen maakt het onmogelijk de grenswaarden van wat nog mag voor natuur rond Winterswijk te halen', laat actiewoordvoerder Rudie te Selle van LTO Noord Oost Achterhoek weten.

De markt stond een deel van de avond vol met trekkers, busjes en vrachtwagens en honderden demonstranten. De gemeenteraad in de raadszaal even verderop had echter nog een paar uur nodig om tot een besluit te komen. Tegen die tijd waren de meeste protesteerders inmiddels op last van de politie naar huis vertrokken. Uiteindelijk stemde alleen D66 niet voor de motie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer