CLM%2Dadviseur%3A+%27Teler+is+zich+zeer+bewust+van+nut+bijen%27
Achtergrond
© Esmeralda Kok

CLM-adviseur: 'Teler is zich zeer bewust van nut bijen'

Telers en afnemers sluiten Bee Deals om de bijenstand te stimuleren. De deal is dat de teler ook beter wordt van bestuivers en natuurlijke vijanden. Bee Deals richten zich ook op wilde bijen, andere nuttige insecten en inheemse planten.

Adviseur Eric Hees van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) vertelt over het begin van de Bee Deals. Daarvoor gaat hij terug naar 2014. 'De honingbijen hadden het moeilijk, onder meer door de varroamijt als parasiet.'

Het bleek niet ingewikkeld om deelnemers aan de Bee Deals te krijgen. 'Telers waren zich bewust van het nut van de bijen', stelt Hees. 'Het was de kunst om dit ook goed te communiceren naar de consument.'

Samen met supermarkt Jumbo en versleverancier The Greenery zette het CLM in 2015 de eerste Bee Deal neer. 'Een deal is 'jij dit, ik dat', dus er moest voor alle partijen voordeel inzitten. Dat kan gaan om promotie van het product, bonuspunten voor PlanetProof of het krijgen van bloemzaden', legt Hees uit.

Bijvriendelijk werken is noodzaak en goede reclame

Eric Hees, adviseur van het CLM

Deelnemers Bee Deals

Brabant was gecharmeerd. Een aantal gemeentes, waterschappen, drinkwaterbedrijven volgden. 'Onder de deelnemers zitten ook aardappelleverancier Jansen Dongen met zijn telers, boomkwekers uit Boskoop, veehouders uit Salland en een groenteteler uit Groningen', somt de CLM-adviseur op.

Fruittelers zijn zich volgens Hees zeer bewust van het nut van bestuivers. Vandaar dat zij een flinke groep binnen de deelnemende toeleveranciers van Jumbo zijn.

Hees zegt dat ook andere telers voordeel zien in deelname, zeker met het breder trekken van de deals naar andere nuttige insecten. Als voorbeeld noemt hij de veehouders die kruidenrijker grasland gaan gebruiken. 'Dat heeft de mooie bijwerking dat het de gezondheid van het vee bevordert.'


Inheemse flora

Het stimuleren van nuttige insecten doe je het beste met inheemse flora, is de visie die steeds sterker doordringt tot de samenleving. De Bee Deals gaan hierin mee. Hees: 'Het is duurder, maar een goede stap. Zelfs de zakjes zaad die de consument in april 2020 bij de aardbeien van de Jumbo krijgt, zijn nu inheemse soorten.'


Enthousiaste telers zijn de beste ambassadeurs voor de Bee Deals, waaronder aardbeientelers Arjen en Esmeralda Kok uit Zwaagdijk. Ze doen er alles aan om het de bijen naar hun zin te maken. Arjen Kok: 'Ze zijn er voor de bestuiving. Zonder bestuiving kun je geen mooie aardbeien telen. Natuurlijke vijanden heb ik er ook graag bij. Zo hoeven wij niet aan gewasbescherming te doen. De beestjes doen het werk voor ons.'

Het in de buitenteelt stimuleren en vasthouden van nuttige beestjes gaat steeds beter, zegt Kok. Hij werkt samen met Koppert Biological Systems. 'Bijvriendelijk werken is noodzaak en goede reclame.'


Inkomen voor telers

Kok vindt de Bee Deals een leuk en realistisch project. 'We werken aan een teelt met een inkomen voor onze telers. Met Koppert en CLM zoeken we naar geschikte soorten in de bloemstroken en goede vaste planten voor bijen.'

Kok is een van de telers die werken aan verdieping en verbreding met andere deelnemers. In het gesloten systeem van zijn kassen kan hij de omstandigheden goed creëren voor de bestuivers en andere nuttige insecten. In de buitenteelt vliegen de beestjes snel weg.

Daarom onderzoekt de aardbeienteler samen met Koppert hoe ondernemers met eenjarige en vaste planten de beestjes op het bedrijf behouden. Wilde bijen en hommels vliegen bij lagere temperaturen dan honingbijen. Daarom zijn die soorten nuttig voor vroegbloeiende boomgaarden, zoals kersen.
Op de website BeeDeals.nl is meer informatie te vinden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer