GD-dierenarts: 'Verschijnselen vogelgriep variëren'

Het hoogpathogene vogelgriepvirus dat momenteel rondwaart in Nederland pakt anders uit bij hennen, vleeskuikens of eenden. 'Heel goed opletten op afwijkingen in het koppel is nu van groot belang', stelt Teun Fabri, hoofd dierenartsen pluimvee bij Royal GD. 'Snel ingrijpen, voorkomt verdere verspreiding.'

GD%2Ddierenarts%3A+%27Verschijnselen+vogelgriep+vari%C3%ABren%27
© Niek

Fabri was een van de sprekers tijdens het door Avined en GD georganiseerde webinar over vogelgriep. Hij benadrukte dat het huidige hoogpathogene vogelgriepvirus geen risico vormt voor de mens.

Bij pluimvee zijn er laagpathogene (LP) en hoogpathogene (HP) types. Een LP-type geeft doorgaans alleen problemen met luchtwegen en darmen. Het type dat nu in Nederland rondwaart, is hoogpathogeen, een H5N8. Dit type tast ook de organen en bloedvaten aan. De hennen zijn daardoor algemeen ziek en de bloedingen zorgen voor vochtophoping en uiteindelijk hartfalen, waardoor de hennen sterven.


Tientallen procenten

Fabri: 'Bij het huidige type kan het zo snel gaan dat er in de avond nog niets aan de hand is en er de volgende dag veel uitval is. Met name producerende leghennen zijn erg gevoelig. De uitval kan enkele tot tientallen procenten zijn. De dieren tonen weinig activiteit, zijn koortsig, kam en poten zijn warm.'

Voor het eerst sinds 2003 heeft de vogelgriep toegeslagen op een vleeskuikenbedrijf. De kuikens hadden blauwe kammen en poten en vocht rondom de kop. Bij sectie bleken de bloedvaten lek; er waren duidelijk zichtbare bloedingen. Het beeld kan ook voorkomen als de kuikens een bijkomende infectie hebben van IB (Infectieuze bronchitis) of TRT (Turkey Rhino Tracheïtis) of een combinatie van infecties. 'Let goed op, denk bij deze verschijnselen ook aan vogelgriep', adviseert Fabri.


Trillende dieren

Bij de eenden die besmet bleken met vogelgriep was het beeld nog weer anders. Daar waren trillende dieren, dus zenuwverschijnselen: eenden die al liggend fietsbewegingen maakten of een duidelijk afwijkende gang hebben. Fabri: 'Het is tot nu toe gelukkig maar een bedrijf, dus we weten niet of het altijd zo uitpakt. En het kan ook hersenvliesontsteking door de Riemerella-bacterie zijn.'

De boodschap van Fabri is helder. 'Blijf de komende tijd heel goed letten op afwijkende zaken. Zie je een iets verhoogde uitval of dieren die zich anders gedragen, neem dan direct contact op met je dierenarts en laat dieren onderzoeken. Hoe sneller we een besmet bedrijf vinden, hoe beter om verspreiding te voorkomen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer