Alles+wat+je+aandacht+geeft+groeit
Column
© Arie Meijer

Alles wat je aandacht geeft groeit

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Een uitspraak die wij als boeren en tuinders als geen ander kennen. Dagelijks zijn we met hart, hoofd en handen bezig om onze gewassen en dieren de aandacht te geven die ze nodig hebben om te groeien.

Deze term gaat ook op in andere situaties. Bijvoorbeeld als groeperingen zich kritisch of negatief uitlaten over de land- en tuinbouw en wij dat aandacht geven. Ook in die situaties is er sprake van groei. Vraag is dan wel of die groei van het onderwerp onze positie versterkt.

De aangekondigde demonstraties bij een slachterij van Vion vorige week zijn daar zo'n voorbeeld van. Al snel ontstonden er reacties en oproepen om een tegendemonstratie te organiseren om te zorgen dat de toegang tot de slachterij open zou kunnen blijven. Begrijpelijke reacties, zeker omdat we te vaak in de sector geconfronteerd zijn met activistische groeperingen op onze bedrijven of bij die van onze verwerkers.

Toch is het de kunst om ons hoofd koel te houden. Het is niet een populaire rol, maar stille diplomatie en samenwerking in de keten zijn vaak veel effectiever. Ieder vanuit zijn rol en met de bijbehorende expertise.

Het is de kunst om ons hoofd koel te houden

Dirk Bruins, bestuurder LTO Nederland

Vaak wordt de strategie van antilobbyclubs onderschat. Zo zou het een zegen zijn geweest voor de demonstranten als het nieuws van een slachterij in relatie met het coronavirus een aantal dagen het nieuws had gedomineerd. Nieuws verspreidt zich vandaag de dag razendsnel over de wereld.

We hebben het vaker gezien dat een soms kleine aanleiding enorme gevolgen heeft voor de afzet van onze producten in het buitenland. Soms is het dus beter om geen zichtbare aandacht geven. Daar groeit onze positie van.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer