Recreatieschap+Drenthe%3A+%27Wees+niet+te+benauwd+voor+wandelaars%27
Achtergrond
© Joost de la Court

Recreatieschap Drenthe: 'Wees niet te benauwd voor wandelaars'

Drenthe profileert zich als fietsprovincie van Nederland, maar wil het liefst ook dé wandelprovincie zijn. Recreatieschap Drenthe legt daarom een provinciebreed netwerk aan van wandelknooppunten. Dat moet bestaande wandelroutes met elkaar verbinden. Dat routes dan langs of soms ook over boerenland voeren, is haast onvermijdelijk.

Boeren hoeven niet benauwd te zijn als om medewerking wordt gevraagd bij het aanleggen van wandelroutes langs hun percelen. Dat is de boodschap van teamleider Iwan de Vries van het routebureau van Recreatieschap Drenthe. 'Ze vrezen voor overlast. Maar onze ervaring is dat dit toch wel meevalt.'

Gemarkeerde wandelroutes bestaan in Drenthe al heel lang en zijn talrijk. Je vindt bordjes, paaltjes en andere soorten markeringen in het buitengebied, in de dorpen en zeker in de natuurgebieden.

Om de wandelaars nog meer tegemoet te komen, werkt het recreatieschap aan het verbeteren van die bestaande routes via een wandelknooppuntennetwerk. Net als met de fietsknooppunten kunnen wandelaars zo door nummers op paaltjes te volgen zelf een wandelroute uitstippelen.

Onze ervaringen leren dat de overlast in de regel erg meevalt

Iwan de Vries, teamleider van het routebureau van Recreatieschap Drenthe

Routes professionaliseren

'Ons wandelknooppuntennetwerk is bedoeld om de bestaande routes verder te professionaliseren en met elkaar te verbinden', zegt De Vries. 'Het wordt de recreant makkelijker gemaakt. De routepaaltjes zijn duidelijker en worden regelmatig onderhouden. Gebruikers kunnen kiezen tussen het lopen met een app, de paaltjes volgen of het lopen op nummers. Zo kunnen ze het gebied ontdekken.'

Na een proef in gemeente De Wolden drie jaar terug wordt door de vijf medewerkers van het routebureau in opdracht van de Drentse gemeenten gestaag gewerkt aan uitbreiding. In de komende jaren moet de hele provincie van een wandelknooppuntennetwerk zijn voorzien.


'Wat er nieuw bijkomt, zijn de verbindingsroutes die nodig zijn om het netwerk compleet te maken', legt De Vries uit. 'Die gaan zoveel mogelijk over bestaande paden in natuurgebieden, maar vaak ook over de schouwpaden van het waterschap.'

In gemeenten De Wolden en het Friese Ooststellingwerf is het al bijna klaar. In Emmen, Coevorden, Westerveld, Midden-Drenthe en Borger-Odoorn zijn de eerste routepalen gezet. In Noordenveld en misschien in Meppel gaat het recreatieschap binnenkort starten.


Mooiste paden

Het ontwikkelen van het netwerk gaat in overleg met de lokale bevolking. Die weet immers het beste waar de mooiste paden en de beste kansen liggen, stelt De Vries. 'Er wordt daarom altijd contact gezocht met lokale initiatieven, zoals ommetjesgroepen, de wandelvereniging of dorpsbelangen. Het wandelnetwerk is niet van het recreatieschap, maar van de Drenten.'

Dat het recreatieschap er ook voor kiest aanliggende grondeigenaren van te voren te benaderen, heeft volgens De Vries alles te maken met draagvlak. 'We proberen er altijd in overleg uit te komen als er weerstand is. Het liefst samen met de lokale vertegenwoordigers, zoals dorpsbelangen of een boermarke.'


Vrees voor overlast

De Vries heeft er begrip voor dat er ook mensen zijn die niet staan te juichen. Dit zijn veelal boeren met grond langs de paden. 'Het gaat dan vaak over de vrees voor overlast door honden, de kans dat afval wordt achtergelaten of het risico dat hekken open blijven staan. Soms helpt de uitleg of is er een goed alternatief, maar de gemoederen lopen weleens hoog op.'

Het is voor het routebureau lastig als een mooie verbinding toch op weerstand stuit. 'Er is geen standaard oplossing. Let wel, er is een verschil met een pad langs percelen en over percelen. In het laatste geval hebben we echt toestemming nodig, anders gebeurt er niets. Gelukkig zijn er genoeg mensen die de wandelaar een beetje willen omarmen.'


'Als je bij het dorp woont, kom je de mensen tegemoet'

Melkveehouder Jan Jongebloed zit met zijn bedrijf op 300 meter van de bebouwde kom van Dwingeloo. Hij stond een strook grasland af om een van de drie Dwingeler dorpsommetjes mogelijk te maken. 'Toen ze mij kwamen uitleggen wat de plannen waren, dacht ik meteen: daar moet je wat mee doen. We zitten hier dicht op de bebouwing en dan wil je die mensen ook wel tegemoetkomen.' Jongebloed ontvangt de komende drie jaar een vergoeding voor de grond langs een sloot die hij afstond. Vrijwilligers legden een veesluis aan op de dam, bouwden een bruggetje en houden de route schoon. De Drentse melkveehouder vindt het prima. 'Zolang ik er maar geen werk van heb.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer