Bezwaren+extra+verblijfslocaties+kleine+kernen+Schagen
Nieuws
© Michiel Elands

Bezwaren extra verblijfslocaties kleine kernen Schagen

De inrichting van diverse recreatieve verblijfslocaties in kleine kernen van de gemeente Schagen en omgeving zorgen voor protesten bij omwonenden.

Op diverse plekken in de gemeente lopen verzoeken voor de bouw of inrichting van hotelkamers en recreatiewoningen. Zo heeft een ontwikkelaar in Groote Keeten een boerderij met bijgebouwen gekocht om er een hotel met zestig slaapplaatsen in te richten. Elders zijn plannen voor een hotel in de duinrand.

Omwonenden vinden de nieuwe locatie te grootschalig. Vooral ook door de grote hoeveelheid toeristen die al in en om het dorp overnachten. In combinatie met de seizoenwerkers zorgt dat voor onevenredig veel verkeersbewegingen, luidt een van de bezwaren.

Zorgvuldig

LTO Noord-voorman Martijn van den Berg van afdeling Heerhugowaard, Langedijk en Schagen kan zich vinden in de bezwaren. Hoewel hij zelf als bollenkweker in 't Zand ook gebruik maakt van arbeidsmigranten, is hij van mening dat zorgvuldig met de huisvesting moet worden omgegaan.

'Overlast door arbeidsmigranten straalt sowieso af op de agrarische sector. Recreatiewoningen zijn buiten het hoogseizoen, vaak een gewilde plek. Huisvesting bij de agrarische bedrijven sowieso als voordeel dat er veel minder verkeersbewegingen zijn. Daarnaast is er meer toezicht mogelijk op de locatie zelf.'

Handhaving

Van den Berg vindt het soms frustrerend dat de gemeente selectief omgaat met de handhaving van de regels. 'Ik heb uiteraard begrip voor het economische belang van arbeidsmigranten, maar het is niet fair als er bij een investeerder wordt gedoogd en bij een agrarische ondernemer hard wordt opgetreden.'

De LTO Noord-afdeling hamert al langer op een constructiever huisvestingsbeleid, geeft hij aan. 'Sowieso verdient ieder arbeidsmigrant die hier werkt, net als elke toerist, een goede en nette slaapplek.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  21° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer