Netwerk Grondig roept op te stoppen met importkalveren

Netwerk Grondig vindt de import van kalveren niet van deze tijd en doet, net als vorig jaar, een oproep hiermee te stoppen. Dit keer wordt deze oproep ondersteund met een nieuwe website. En het netwerk wil 2021 uitroepen tot Jaar van het Importkalf.

Netwerk+Grondig+roept+op+te+stoppen+met+importkalveren
© Johan Wissink

Het netwerk liet ook in 2019 weten dat het snel af wil van de kalverimport. Het vindt dat de landbouw dit zelf moet bediscussiëren en neemt daarin het initiatief door een website op te zetten. Netwerk Grondig vraagt zich af hoe Nederland verdergaat, gelet op de jaarlijkse import van 'honderdduizenden kalfjes' om vlees voor export te produceren.

Volgens Netwerk Grondig stuit het een groeiend aantal melkveehouders tegen de borst dat importkalveren de markt verstoren. Elk jaar leveren melkveehouders 750.000 van deze 'uitstootkalveren' aan de kalversector. Die houdt de dieren weer om tot vlees te verwaarden.


Terwijl Nederlandse melkveehouders verplicht meedoen aan een Kalfvolgsysteem en KalfOK, zijn bij de importkalveren de eisen aan diergezondheid volgens Netwerk Grondig nauwelijks traceerbaar. Bovendien is het risico van ziekte-insleep voor de Nederlandse veehouderij altijd aanwezig, vindt het netwerk.

Omdat de kalverimport ter discussie staat, gaat het boerennetwerk allerlei organisaties benaderen om hun opinie te vragen, zowel binnen als buiten de landbouw. In het voorjaar van 2021 is er een discussieavond en voor de zomer gaat, op basis van de opinies, een kalfimportadvies naar de Tweede Kamer en de minister van LNV. Netwerk Grondig rekent op een brede dialoog. Ook in 2019 had het netwerk al een brief naar de minister gestuurd.


Gevoelig onderwerp oppakken

Hoewel de situatie in de kalverhouderij op dit moment slecht is, denkt interim-voorzitter Diana Saaman van Netwerk Grondig dat dit onderwerp altijd gevoelig ligt. 'Wij willen juist doorbreken dat problemen in de landbouw altijd door derden worden geagendeerd. Wij nemen de verantwoordelijkheid om een thema, dat echt haken en ogen heeft, in de vorm van een dialoog op te pakken. Ook de kalversector is uitgenodigd zijn visie te geven op de hoofdvraag. Wij zetten niemand buitenspel. Maar het is naïef om te denken dat de import van kalveren ongemoeid blijft.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer