Van Eert kan door Eveal 'bedrijfskeuzes beter verantwoorden’

Vitale en gezonde kalveren leveren, daar streeft Jeroen van Eert iedere ronde naar. Ondanks zijn jarenlange ervaring, begon de kalverhouder dit najaar met Eveal, een onlinecursus voor kalverhouders. 'Ik loop nu met een andere blik door de stal.'

Van+Eert+kan+door+Eveal+%27bedrijfskeuzes+beter+verantwoorden%E2%80%99
© Studio Van Assendelft

De kalveren die nu in de stallen van Van Eert in Zijtaart staan, komen uit het Oostblok. Ze staan nog in babyboxen zodat ze individueel kunnen worden verzorgd. Over een week of anderhalf worden de hekken eruit gehaald en staan ze met meerdere kalveren in een hok.

'Dat is vaak een stressmoment en het vraagt weer even wat alertheid op de diergezondheid. Eigenlijk zijn de eerste weken cruciaal.'

Soepele start

Van Eert probeert de kalveren een soepele start te geven met zo min mogelijk medicijnen, 'maar het succes hangt wel af van de kalveren die je ontvangt', zegt Van Eert. 'Je weet niet wat ze hebben gehad op de veebedrijven waar ze vandaan komen en of ze wel voldoende biest hebben gehad. In twee weken tijd kan er veel gebeuren.'

Ik doe de cursus ook zodat ik goed kan uitleggen waarom ik bepaalde keuzes maak

Jeroen van Eert, kalverhouder in Zijtaart

Van Eert zorgt voor een behaaglijke ontvangst. Is het weer vochtig, dan is het lastiger het klimaat in de stal goed te houden. 'Ik strooi dan altijd wat kalk zodat de hokken mooi droog blijven. Daar hecht ik veel waarde aan. En het werkt.'

Van Eert staat in de nieuwste stal uit 2015 en wijst een klein kalf aan. 'Ik zie het direct als een kalf ziek is of als het niet helemaal goed gaat. Dit is een kleintje in verhouding tot de rest. Maar een klein kalf kan hartstikke gezond zijn. Deze doet het prima.'

Blankvlees

Van Eert runt het bedrijf met 1.070 blankvleeskalveren samen met zijn vrouw Anne. Samen met hun vier kinderen wonen ze op de locatie die Van Eerts vader zo'n 20 jaar geleden kocht. Bij zijn ouderlijk huis werden ook blankvleeskalveren gehouden. In 2002 kwam Van Eert thuis werken en in 2015 nam hij het bedrijf van zijn ouders over.

In eerste instantie was het niet zijn intentie om het bedrijf over te nemen. 'Ik ben opgeleid als monteur van landbouwmachines. Toch begon het te kriebelen toen ik de kans kreeg om op deze plek met kalveren door te gaan. Het is iedere keer weer prachtig om gezonde kalveren af te leveren waar de afnemer tevreden mee is.'

Kalverhouder Jeroen van Eerdt
Kalverhouder Jeroen van Eerdt © Studio Van Assendelft

Voergeldcontract

De kalverhouder heeft een voergeldcontract met Van Drie Groep. De kalveren komen van verschillende bedrijven. 'We streven ernaar een all-in-all-outsysteem toe te passen, maar in de praktijk komen niet altijd alle kalveren tegelijk aan. Na een ronde van 27 weken staan we gemiddeld 3 weken leeg voordat er weer een nieuwe lichting komt.'

Die periode gebruikt Van Eert om de stallen goed schoon te maken en reparaties uit te voeren. 'Je denkt dat het een rustigere periode is, omdat je tijdelijk geen dieren hebt, maar we zijn vaak hartstikke druk en hebben de tijd wel nodig.'

Onlinecursus Eveal

Ook al groeide Van Eert op 'tussen' de kalveren, zijn bewustwording over het houden van kalveren groeit nu hij sinds een paar maanden werkt met Eveal. Eveal is de onlinecursus gericht op kalvergezondheid. DAP Thewi uit Tilburg ontwikkelde die samen met Universiteit Utrecht en de vakgroep Kalverhouderij van LTO.

Voor Van Eert is deze verdieping erg welkom. 'Ik weet veel van kalveren, maar ik merk dat ik door Eveal te volgen me weer bewust word van bepaalde aandachtspunten en achtergronden. Ook is het goed om de feitelijke kennis over een kalf weer paraat te hebben. Ik loop nu met een andere blik door de stal.'

Kennis paraat

Als voorbeelden noemt Van Eert dat hij bewuster temperatuurt en anders let op afwijkend gedrag. 'Natuurlijk ben ik alert als een kalf blijft liggen, slecht vreet, een snotneus heeft of hoest, maar door Eveal heb ik veel kennis weer paraat.' Van Eert volgt nu de tweede module van de in totaal acht.

De eerste module ging met name over hoe een kalf in elkaar zit: hart, longen, spijsverteringsstelsel en bijvoorbeeld hoe een ziek en gezond dier de energie verdelen en de impact daarvan op de groei. De tweede module gaat over zieke kalveren en hoe die te behandelen. Het biedt een methode om gestructureerd naar kalveren en hun omgeving te kijken.

Betere verantwoording

De andere zes modules staan in het teken van luchtwegen, spijsvertering, omgeving, management, problemen in de stal en praktijksituaties. Van Eert: 'De uitleg is helder en er wordt veel met video's, animaties en foto's gewerkt. Na afloop van een module, die zo'n anderhalf uur duurt, maak je een toets en krijg je een certificaat. Ik steek er echt veel van op. De cursus houdt me scherp.'

Want hoewel Van Eert kritisch is op het gebruik van antibiotica, is daar nog wel winst te behalen, vindt hij. 'De maatschappij verwacht dit van onze sector en dat mag ook. Onder andere door de cursus kan ik veel dingen beter uitleggen en verantwoorden en dat vind ik belangrijk. Ik kan aan de buitenwereld beter uitleggen waarom ik bepaalde keuzes maak.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer