Kalverhouders hopen op coronasteun van kabinet

60 cent per kilo vlees. Dat moet kalverhouder Bert Folbert bijleggen als een van zijn jongrosékalveren naar de slacht gaat. Dat is ruim 100 euro per kalf. De impact van de coronacrisis hakt erin bij de ondernemer uit Vriezenveen. 'Op ons bedrijf betekent het dat er op dit moment 3 ton weg is.'

Folbert bouwde drie jaar geleden nieuwe stallen met de laatste technieken en innovaties. Daardoor ligt de kostprijs op 3,10 euro per kilo vlees. Hij is een vrije mester. Dat betekent dat hij geen contractafspraken heeft. Nu de afzet naar de horeca is weggevallen, wordt het vlees ingevroren of in een lager segment afgezet.

'We zijn zwaar gefinancierd', zegt de Overijsselse kalverhouder. 'We hebben dure stallen gebouwd om goede resultaten te behalen. Als de prijzen dan goed zijn, kunnen we met die resultaten een boel goed maken. Maar nu zijn de opbrengstprijzen slecht.'

De bank dacht gelukkig wel met Folbert mee. Zes maanden hoeft hij geen aflossing te betalen. Maar dat houdt wel in dat de maandlasten daarna hoger worden en dat hij over twintig jaar de invloed van de coronacrisis nog merkt. 'De financiering moet worden terugbetaald. Dat wordt nog een hele kluif, want dat betekent een paar duizend euro per maand erbij. Dat moeten we straks wel extra kunnen verdienen.'


TVL-regeling

Samen met de LTO-vakgroep Kalverhouderij sprak Folbert afgelopen week met mensen van het ministerie voor een steunpakket. Of en hoe de kalverhouderij mee kan doen aan de nieuwe Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)-regeling, moet nog worden bekeken.


'Je steekt van alle kanten je nek uit met duurzaamheid, zonnepanelen, een mestvergister, rubberen vloeren. Maar nu het slecht gaat, sta je toch redelijk in de kou.' En dus hoopt de veehouder op steun.

Omdat de kalveren acht maanden op het bedrijf blijven, moet Folbert ook acht maanden vooruit denken. 'Als je nu niks opzet, heb je tegen die tijd geen vlees. En als de prijs dan wel goed is, sta je ook met lege handen. Ik moet wel door. Het verlies zou nog groter zijn met een lege stal.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  5° / -1°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer