Krapte+zaaizaad+bij+overzaai+bieten
Nieuws
© Twan Wiermans

Krapte zaaizaad bij overzaai bieten

Overzaaien van suikerbieten kan dit voorjaar extra problemen geven. Vooral in het resistentiesegment bietencysteaaltjes en aanvullend rhizomanie is amper meer zaaizaad te koop.

Tijdens de hoofdbestelling waren er al problemen, omdat niet alle zaadbedrijven hun beloofde volume zaaizaad hebben kunnen leveren. Betaseed had problemen met BTS 2345N, een ras met bietencysteaaltjesresistentie en een aanvullende rhizomanieresistentie. Vooral in dit segment was het aanbod ontoereikend.

Wanneer telers dit voorjaar veel moeten overzaaien, verwacht directeur agrarische zaken Gert Sikken van Suiker Unie krapte aan geschikt zaaizaad. 'Wanneer je moet overzaaien, zoek je een bietenras dat qua eigenschappen dicht bij het oorspronkelijke ras ligt. In het segment bietencysteaaltjes en aanvullend rhizomanie wordt dat lastig', zei Sikken dinsdag tijdens een bijeenkomst in Vlagtwedde.

Kiezen voor rhizomanieresistentie

Als telers bij het bestellen van bietenzaad moeten kiezen tussen resistentie tegen bietencysteaaltje of rhizomanie, kunnen ze overwegen om voor rhizomanieresistentie te gaan. 'In potentie kan rhizomanie meer schade geven dan bietencysteaaltjes', zegt Sikken.

Uit de definitieve zaaizaadbestelling van Cosun blijkt dat het aandeel bietenrassen met standaard rhizomanieresistentie groeit van 19 procent in 2019 naar 25 procent in 2020. Het percentage rassen met een resistentie tegen bietencysteaaltjes daalt van 46 procent vorig jaar naar 38 procent dit jaar.

Dit heeft te maken met een tekort aan bietenzaad in het resistentiesegment bietencysteaaltjes en aanvullend rhizomanie. In dit segment daalt het percentage van 16 in 2019 naar 9 in 2020. Het percentage rhizoctoniarassen groeit van 35 vorig jaar naar 37 dit jaar.

Zaadbehandeling

Uit de cijfers van Cosun blijkt verder dan het aandeel zaad dat is behandeld met Force met 72 procent gelijk is aan 2019, het eerste jaar met een verbod op neonicotinoïden.

Op basis van de zaadbestellingen gaat Sikken uit van 82.000 à 83.000 hectare suikerbieten in 2020. Bij een opbrengst van 85 ton per hectare en 17 procent suiker is dat goed voor 1.235.000 ton suiker. Dat zorgt voor volle fabrieken en is goed voor het rendement.

Vorig jaar ging het om circa 80.000 hectare bieten. Sikken: 'We gaan als Suiker Unie komend jaar meer suiker uit bieten halen en maken minder gebruik van ruwe rietsuiker. Daarom heeft Cosun het toewijzingspercentage voor 2020 verhoogd naar 105 procent. Suiker uit de bietensector levert ons financieel meer op dan uit rietsuiker.'

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer