Programma Vitale Varkenshouderij krijgt steun van Topsector

De helft van het geldbedrag dat nodig is voor het onderzoeksprogramma van de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa) wordt ingebracht door de Topsector Agri&Food. Dit zegde de Topsector toe op maandag 2 oktober.

Programma+Vitale+Varkenshouderij+krijgt+steun+van+Topsector
© Nieuwe Oogst

De andere helft van het benodigde geld brengen de varkenshouders, banken, varkensslachterijen, voerbranche en geneticaleveranciers bijeen.

Alfred van Lenthe, programmadirecteur Vitalisering Varkenshouderij bij CoviVa, is blij met de toezegging vanuit de Topsector en de publiek-private samenwerking (PPS). 'Hierdoor kan een serieuze stroom van onderzoeken in gang worden gezet. Alles met het doel om een toekomstbestendige varkenshouderij te creëren.'


Vijf ambities

Het bedrag wordt de komende vier jaar uitgekeerd. Om wat voor totaalbedrag het gaat, wil Van Lenthe niet zeggen. 'CoViVa heeft vijf ambities benoemd om doelgericht te werken naar een vitale varkenshouderij in Nederland. Met die financiële toezegging ligt er een goede basis en vier jaar continuïteit, ook voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen.'

Er kan nu volgens de programmadirecteur vol gas worden gegeven op kringlooplandbouw, klimaatneutrale varkensvleesproductie, diergezondheid, dierenwelzijn en versterking van de positie van de boer in de keten.


Onderzoeksvragen uitwerken

'Maar we hebben nog aardig wat onderzoeksvragen waar antwoorden op moeten gaan komen. Die zaken hebben we benoemd in het onderzoeksprogramma vitale varkenshouderij', zegt Van Lenthe. 'Deze onderzoeksvragen gaan we nu concreet uitwerken in projecten. Ik verwacht dat we begin 2021 met voorstellen komen en dat deze snel daarna in gang kunnen worden gezet.'

Wat volgens Van Lenthe nu belangrijk is, is de onderzoeksmiddelen daar beleggen waar de juiste expertise wordt gekoppeld aan de beste onderzoeksfaciliteiten. 'Onze middelen willen we zo efficiënt mogelijk benutten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  5 %
Meer weer