Onderzoek+naar+productie+van+bioplastic+uit+suiker
Nieuws
© Han Reindsen

Onderzoek naar productie van bioplastic uit suiker

Verschillende bedrijven en instellingen in Noord-Nederland doen de komende drie jaar samen onderzoek naar de productie van bioplastic uit suiker.

Hoe kunnen we op een efficiënte manier bioplastic maken uit suiker, zodat de prijs vergelijkbaar wordt met die van plastic uit aardolie? Daar doen de Rijksuniversiteit Groningen en verschillende bedrijven en kennisinstellingen onderzoek naar.

Provincie Groningen, provincie Drenthe en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) ondersteunen het duurzame initiatief gezamenlijk met een subsidie van bijna 1,2 miljoen euro. Daarvan is ruim 900.000 euro Europese subsidie (EFRO).

Als uit het onderzoek blijkt dat kunststof uit suiker kan concurreren met kunststof uit fossiele brandstoffen, kan dit een enorme impuls zijn voor het milieu en de noordelijke economie. Bij succes kan het project in een vervolgfase 60 tot 85 nieuwe banen opleveren.


Groene chemie

Microbiologie en chemie zijn belangrijke onderdelen van het onderzoek. De onderzoekers ontwikkelen een nieuwe methode voor de verwerking van suiker uit suikerbieten tot bouwstenen voor groene chemie. Ze voeren de suiker aan bacteriën die de bouwstenen in anaerobe vergistingsprocessen produceren zonder dat daar zuurstof bij nodig is. Deze anaerobe fermentatie is eenvoudiger en goedkoper dan een traditionele fermentatie met zuurstof.

Aan het onderzoek werken de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Wageningen University & Research en verschillende noordelijke bedrijven zoals Cosun, Teijin Aramid, Senbis Polymer Innovations, Bioclear Earth en Sanovations mee. Voor industriële bedrijven heeft het project meerwaarde als blijkt dat de overstap op biokunststof voor de productie van garens economisch interessant is.


Polyethyleen

Voor Cosun en alle aangesloten akkerbouwers kan het onderzoek leiden tot een nieuwe en hoogwaardige toepassing van suikerbieten. Nog interessanter is dit onderzoeksproject voor de noordelijke economie als blijkt dat het huidige milieuvervuilende polyethyleen vervangen kan worden door bioplastic.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer