Suikergehalte+bieten+blijft+tegenvallen
Nieuws
© Han Reindsen

Suikergehalte bieten blijft tegenvallen

Het suikergehalte van de bieten blijft tegenvallen, vooral in de noordelijke gebieden. Over de vierde campagneweek was het gemiddelde suikergehalte 15,9 procent.

Op basis van het weer verwacht Cosun Beet Company enige stijging. De tarra stabiliseerde in de vierde week op 11,6 procent. Daar is te verwachten dat het percentage gaat dalen. Door de iets betere weersomstandigheden konden de bieten vrijwel overal volgens de planning worden opgehaald.

Cosun Beet Company ziet ook in de landen om ons heen dat de suikergehaltes tegenvallen. De typische groeiomstandigheden dit jaar zullen daar debet aan zijn.


De lagere gehaltes beteken ook een lagere suikerproductie. Analisten stellen hun prognoses ook fors naar beneden bij en voorspellen een flink lagere productie dan consumptie. Dat betekent een afname van de voorraden in Europa.


Cercospora

Ook ziet Cosun Beet Company in veel teeltregio's in Europa een aanzienlijk optreden van cercospora. Ook in Nederland is dat het geval. Bestrijding heeft nu geen nut meer. Maar het is wel belangrijk de aantasting in de toekomst zo goed mogelijk te beheersen. Daarbij hoort ook zorgvuldig omgaan met bladresten bij de oogst.

Over het algemeen blijft het meeste loof achter op het perceel. De sporen van cercospora overleven op het organische materiaal van het bietenblad. Hoe sneller de organische stof uit het loof afbreekt, hoe sneller de uitzieking van cercospora begint.


Ondiep onderwerken

Ondiep (5 tot 10 centimeter) onderwerken van het loof kan er al voor zorgen dat het verteringsproces sneller op gang komt. Ook voorkomt dit dat zich grote hoeveelheden sporen naar buurpercelen kunnen verspreiden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer