Suikerbieten+op+0%2C8+bar+van+het+land
Nieuws
© Niels van der Boom

Suikerbieten op 0,8 bar van het land

Bij landbouwbedrijf De Nijs in het Noord-Hollandse Slootdorp is loonbedrijf Jimmink suikerbieten aan het rooien. Ondanks de vele regen die vorige week is gevallen, zijn er bijna geen sporen in het veld.

Nadat de week ervoor bijna 80 millimeter neerslag viel, is het behoorlijk nat geworden. Vooral op de kopakker is dat merkbaar. De trekker en kipper van Jimmink hebben geen moeite om de bieten weg te krijgen. De zes Michelin CargoXbib-banden in de maat 750/60R30.5 staan op 0,8 bar. In het veld zijn sporen amper zichtbaar.

Jimmink vervoert de bieten bij 80 procent van de klanten ook met een kipper op lagedrukbanden. Het bedrijf werkt met twee rooiers en twee kipwagens. De Beco-drieasser wordt alleen gebruikt voor het bietentransport. De 20 ton inhoud past bij de bunkergrootte van de rooier, waarvan de 90 centimeter dikke banden op 1,3 bar staan.

Is wegtransport vereist, dan zet het bedrijf een hooglosser in. Al ruim een derde van de in totaal 700 hectare bieten is geoogst.

Overlaadwagens

Cosun Beet Company en IRS wijzen erop dat de inzet van overlaadwagens een goede manier is om de openbare weg schoon te houden van modder. Door de bieten aan de rand van het perceel over te laden in een kiepwagen, hoeft deze niet of nauwelijks het perceel op te gaan.

Bijkomend voordeel is dat er geen compromis nodig is voor de luchtdruk. De banden van de overlaadwagen kunnen op lage druk worden gezet en die van de trekker en kiepwagen kunnen voor transport op hoge druk worden gezet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer