Vogelgriep+bij+pluimveebedrijf+in+Hekendorp
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Hekendorp

Bij een leghennenbedrijf in het Utrechtse Hekendorp is vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat volgens het ministerie van LNV waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA geruimd. In totaal gaat het om circa 100.000 dieren in de leg- en opfokstallen van het bedrijf. In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Hekendorp ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog tien andere pluimveebedrijven. Landbouwminister Carola Schouten heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Hekendorp. Dit verbod geldt voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.


Tweede keer

Het gaat om het pluimveebedrijf van Piet Wiltenburg. Op zijn bedrijf werd in 2014 ook vogelgriep vastgesteld. Dit is het zevende bedrijf met vogelgriep dit jaar. Eerder was dit ook het geval in Altforst, twee keer in Puiflijk, Terwolde, Lutjegast en Witmarsum.


Dit jaar lijkt de vogelgriepdruk onder wilde vogels hoger te zijn dan andere jaren. Hierdoor wordt het voor pluimveebedrijven lastig om dit virus buiten de deur te houden. Er geldt een ophokplicht voor pluimvee, ook voor onder meer dierentuinen en hobbyhouders.



Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer