Vogelgriep+bij+eendenbedrijf+in+Terwolde
Nieuws
© Drik Hol

Vogelgriep bij eendenbedrijf in Terwolde

Bij een eendenhouderij in het Gelderse Terwolde is vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het gaat volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de ongeveer 20.000 eenden geruimd. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Terwolde, gelegen in de gemeente Voorst, liggen zes andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen dertien andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt een vervoersverbod.


Vervoersverbod

Het vervoersverbod geldt voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Landelijk blijft de ophokplicht van kracht voor commercieel gehouden pluimvee. Daarnaast zijn dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen, zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en uitwerpselen. De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel worden bezocht. Er is ook een verbod van kracht op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.


Hygiëneprotocol

Het bestaande hygiëneprotocol voor bezoekers van pluimveebedrijven wordt uitgebreid. Bezoekers mogen alleen nog de stal of het erf van een pluimveebedrijf betreden na het nemen van strenge hygiënemaatregelen.

In de afgelopen weken werd er ook al vogelgriep vastgesteld bij bedrijven in Altforst (Gelderland), Puiflijk (Gelderland) en Lutjegast (Groningen).

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer