Vogelgriep+in+Witmarsum
Nieuws
© Vidiphoto

Vogelgriep in Witmarsum

Op een pluimveebedrijf in Witmarsum in de provincie Friesland is een uitbraak gevonden van het besmettelijke hoogpathogene aviaire influenza (HPAI), ofwel vogelgriep. Het gaat om een bedrijf met 90.000 vleeskuikens.

Uit het oogpunt van de bestrijding van HPAI en het voorkomen van verdere uitbraken van deze ziekte worden met onderhavige regeling een beschermings- en toezichtsgebied aangewezen rond de besmette locatie in Witmarsum. Dat zijn de gebieden met een straal van respectievelijk 3 kilometer en 10 kilometer rond het besmette bedrijf, waarbij het toezichtsgebied wordt ingesteld rondom het beschermingsgebied. In deze gebieden gelden diverse maatregelen.

Er liggen drie andere pluimveebedrijven in het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog tien andere pluimveebedrijven.

Zo gelden er binnen die 10 kilometerzone vervoersverboden voor gevogelte, gedomesticeerde zoogdieren, eieren, vlees en karkassen van gevogelte, sperma van gevogelte en vee, diervoeders, melk en mest, die afkomstig zijn van een commercieel pluimveebedrijf. In enkele gevallen is het toegestaan die dieren en producten toch te vervoeren.


Bezoekverbod

De toegang tot bedrijven waar gevogelte aanwezig is of normaal gesproken wordt gehouden, is voor bezoekers verboden, met uitzondering van het woonhuis of een boerderijwinkel of boerderijcamping of andere agrarische nevenactiviteit. Belangrijk daarbij is dat dit fysiek afgescheiden is van de vogelverblijfplaatsen. Een lint is hiervoor niet voldoende; het moet minimaal een muur zijn of een met platen opgetrokken wand.

Bepaalde categorieën bezoekers, zoals politie of medische hulpverleners, hebben indien noodzakelijk, toegang tot de vogelverblijfplaatsen. Een dierenarts mag bijvoorbeeld wel de stal in als er sprake is van ziek pluimvee, maar een adviseur van de veevoerindustrie heeft geen toegang tot de stal om te beoordelen of de kippen goed groeien.Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer