Dit+jaar+in+top+3+met+meeste+zon%2C+misschien+warmste+ooit
Nieuws
© Pixabay

Dit jaar in top 3 met meeste zon, misschien warmste ooit

Het jaar 2020 is nog niet voorbij, maar nu al lijkt het erop dat dit jaar weleens de warmste ooit gemeten kan worden. Een tweede plek in de ranglijst van warmste jaren is vrijwel zeker en ook de kans op een eerste plaats is groot.

Het huidige record in De Bilt staat op 11,7 graden en stamt uit 2014. Ook wat betreft zonuren gooit 2020 hoge ogen. Naar verwachting komt het totale aantal zonuren op ruim 2.000 uit en dat is goed voor een derde plek. Dat stelt meteoroloog Rico Schröder van Weeronline.

'De gemiddelde temperatuur in De Bilt van 1 januari tot en met 20 november bedraagt op dit moment 12,5 graden. Deze waarde zal nog dalen omdat ons eind november en in december normaal kouder weer te wachten staat. Waarschijnlijk komt de gemiddelde jaartemperatuur op het hoofdstation tussen 11,5 en 11,8 graden uit. Bij die eerste waarde gaan we uit van een scenario waarbij december normaal verloopt.'


Record

Schröder verwacht dat december 2 graden warmer wordt dan gebruikelijk. 'Dan kom je op 11,8 graden uit. Dat zou een record betekenen en maakt 2020 het warmste jaar ooit gemeten.'

Dat 2020 zo zacht verloopt, heeft grotendeels te maken met aanhoudend hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, weet de meteoroloog. 'Maar liefst 208 dagen verliepen zachter dan normaal en slechts op 115 dagen was de maximumtemperatuur normaal of lager dan gebruikelijk. De dag met de grootste afwijking was 8 april. Met 24,5 graden was het die dag 12,4 graden warmer dan gebruikelijk voor begin april. De koudste dag ten opzichte van het gemiddelde was 13 mei. In De Bilt werd het toen 12 graden, 5,2 graden kouder dan normaal.'


Bijna geen vorst

Winterliefhebbers kwamen er in 2020 tot dusver bekaaid vanaf. In De Bilt heeft het geen enkele keer matig gevroren met minima beneden -5 graden. Dat is al 670 dagen niet meer het geval geweest en dat is een record. Een ijsdag waarop het de hele dag vriest, hebben we niet gehad en met 20 tegenover de gebruikelijke 58 dagen heeft het überhaupt nauwelijks gevroren in De Bilt.

Zelfs op de koudste plekken van ons land was vorst haast een zeldzaamheid, zegt Schröder. 'Zo was het in Twente slechts één keer kouder dan -5 graden en op 31 dagen vroor het licht. Normaal is dat aantal dagen in een heel jaar meer dan het dubbele.'


Datum-warmterecords

2020 telde tot dusver dertien datum-warmterecords voor de maximumtemperatuur in De Bilt. 'Daar staat geen enkel kouderecord voor de hoogste dagwaarde tegenover. Wel werd op 14 en 15 mei een datum-kouderecord voor de minimumtemperatuur gemeten. Het werd toen respectievelijk -1,0 en -1,2 graden op het hoofdstation', besluit Schröder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer