Uitvoering waterdoelen moet sneller

De komende jaren liggen er 'forse uitdagingen' om doelstellingen op het gebied van waterbeheer te halen. Dat staat in het nieuwe Deltaprogramma. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is de ingezette koers goed, maar is het vanwege zowel 'droogte, hitte en vele hoosbuien' noodzakelijk vaart te maken.

Uitvoering+waterdoelen+moet+sneller
© Dirk Hol

Het Deltaprogramma is opgericht om Nederland te beschermen tegen overstromingen en te voorzien in genoeg zoet water. De huidige doelen zijn gesteld voor 2050. Volgens de deltacommissaris Peter Glas moet er meer aandacht komen voor klimaatverandering.

Maar ook voor het 'klimaatbestendig maken van vitale en kwetsbare functies', zoals de zorg, ICT en energie. 'We hebben nog dertig jaar te gaan tot 2050, maar er is weinig tijd te verliezen, want de opgaven zijn groot', stelt Glas.


• Lees ook: Deltaplan: 150 miljoen euro voor zoetwatermaatregelen

Ook moet er nagedacht worden over de periode na 2050. 'De wateropgaven kunnen na 2050 fors toenemen door zeespiegelstijging en er zullen moeilijke en mogelijk ingrijpende beslissingen genomen moeten worden', schrijft het ministerie.

Ruimtelijke afwegingen

Bij plannen en maatregelen voor bijvoorbeeld nieuwe en bestaande infrastructuur, natuur, landbouw en energie moet water onderdeel uitmaken van de ruimtelijke afwegingen en planuitwerking. Water stuurt in plaats van water volgt.

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft laten weten dat er 200 miljoen euro beschikbaar komt voor maatregelen tegen wateroverlast. Ook wil ze dat er 100 miljoen euro bijkomt voor 'concrete maatregelen' in de periode 2022- 2027. Daarmee komt het totale budget voor die periode op 800 miljoen euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer