Watertekort+baart+bijna+helft+van+Nederlanders+zorgen
Nieuws
© Twan Wiermans

Watertekort baart bijna helft van Nederlanders zorgen

Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over problemen door watertekort, iets meer dan helft deelt die zorgen niet. Dat blijkt uit onderzoek dat de Unie van Waterschappen heeft laten uitvoeren onder 2.268 Nederlanders.

Mensen die zich zorgen maken over de droogte denken daarbij vooral aan de gevolgen voor de natuur, mislukte oogsten en uitdroging van dijken. 68 procent van de Nederlanders geeft aan weleens last te hebben gehad van problemen door de droogte.

Bijna de helft van de ondervraagden verwacht vaker overlast te gaan ervaren door watertekort en 44 procent is bereid zelf maatregelen te treffen om schade te voorkomen. Hierbij geeft driekwart de voorkeur voor het installeren van een regenton. De aanleg van meer groen wordt genoemd door ruim 60 procent.


'Zorgen terecht'

Bestuurslid Dirk-Siert Schoonman van de Unie van Waterschappen vindt de zorgen over de droogte terecht. 'De droge zomers van 2018 en 2019 hebben zichtbaar gemaakt dat klimaatverandering bittere realiteit is in Nederland. Het weer in Nederland is steeds extremer geworden. We zien hevigere hoosbuien, maar ook steeds langere perioden van droogte.'

Om de gevolgen van de droogte te beperken, moet Nederland klimaatbestendiger worden, vindt Schoonman. 'Dat moet op landelijk niveau gebeuren. Er zijn grote investeringen nodig om het land anders in te richten, maar ook op kleine schaal kunnen ingrepen helpen. Tegel eruit, groen erin bijvoorbeeld.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 6°
  20 %
Meer weer