LTO+wil+met+Groningen+om+tafel+over+klimaatbeleid
Nieuws
© Han Reindsen

LTO wil met Groningen om tafel over klimaatbeleid

LTO Noord en het Gronings Agrarisch Jongerenkontakt (GrAJK) dringen er bij de provincie Groningen op aan dat ze mee kunnen praten over het klimaatbeleid van de provincie. 'Er moet niet over ons, maar met ons worden gepraat.'

LTO Noord wil vooral ook meepraten over het laaghangend fruit rondom de energietransitie, zoals zonnepanelen op agrarische daken, liet LTO Noord-bestuurder Lammert Westerhuis woensdag weten tijdens de hoorzitting over de klimaatagenda 2030. 'Maak eerst gebruik van het potentieel aan agrarische daken, in plaats van het opofferen van landbouwgrond', gaf hij de Statenleden mee.

LTO laat weten ook een belangrijke rol te kunnen spelen in de combinatie van zon op dak met asbestsanering. En de standsorganisatie wil met de provincie om tafel voor het verder uitrollen van windenergie op agrarisch bedrijfsniveau.


Geen gewas zonder licht

Ook het GrAJK trekt de aanleg van zonneparken in twijfel. De jongerenorganisatie vraagt zich af of zonneparken op termijn een duurzame oplossing zijn. 'Voor een individu kan het een kans zijn, maar er groeit geen gewas zonder licht. Dus of dit op termijn een duurzame oplossing is, vragen wij ons als jonge landbouwers erg af.'

Met alle duurzaamheidseisen waar agrariërs mee te maken hebben, zouden er volgens het GrAJK geen zonneparken mogen bestaan. 'Denk aan vanggewassen. Boeren zijn vaak verplicht om voedingsstoffen vast te houden in de bodem. Hoe gaat dat met zonneweiden waar niets of zeer weinig onder groeit?'


Sterke sturing

Directeur Marco Glastra van het Groninger Landschap pleit voor een sterke sturing van de provincie in het proces van wind en zon. 'Anders krijg je het Wilde Westen, op de raarste plekken komen dan zonneparken.'

Glastra ziet mogelijkheden voor een locatieladder als het gaat om wind- en zonne-energie. Dat voorkomt volgens hem dat de provincie wordt overvallen door nieuwe initiatieven waar ze ja of nee tegen moet zeggen. 'De Regionale Energiestrategie ligt er, maar er moet nog over worden nagedacht op welke plekken deze wordt uitgevoerd. De provincie kan veel meer richtinggevend zijn, in plaats van volgend of toetsend.'

LTO Noord plaatst overigens vraagtekens bij het percentage dat de provincie hanteert voor de CO2-uitstoot van de landbouw. De gehanteerde 19 procent strookt niet met wat het CLM heeft berekend. Die berekening kwam uit op 17 procent, geeft de standsorganisatie aan. 'Wij vragen Groningen transparant te zijn in haar berekeningen.'

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer