Grillig+klimaat+raakt+teelten
Nieuws
© Twan Wiermans

Grillig klimaat raakt teelten

Al het hele teeltseizoen kampen boeren en tuinders met uitzonderlijke klimatologische omstandigheden. Na late nachtvorst in mei volgde een zomer met hagel, droogte en wateroverlast.

'Het hele teeltseizoen is er al sprake van instabiel weer', zegt directeur Jan Schreuder van Vereinigte Hagel. 'We hadden in mei zelfs nog nachtvorst. In de afgelopen weken hebben we te kampen gehad met extreme hitte. Die zorgt door opwarming van de Noordzee ook voor veel neerslag. Het is het al derde jaar op rij en het lijkt er zo wel op dat we naar een ander weertype gaan.'


Woordvoerder Johan Westerik van Agriver ziet hetzelfde beeld. 'Het probleem met de klimaatverandering is dat je na een lange droge periode weersomstandigheden krijgt met veel donder en geweld. Extreme buien met wel 80 millimeter neerslag komen steeds vaker voor. Vroeger was dat eens per jaar, nu gebeurt dat vaker en op meerdere plekken. Dat zorgt voor veel schade aan gewassen.'

Schreuder kreeg schademeldingen van boeren en tuinders die in een paar dagen 150 millimeter regen kregen te verwerken. 'Dat zet alles blank. Daar kun je niet tegenop draineren.'


Verschillende oorzaken

Agriver ziet dit jaar geen toename van het aantal schademeldingen, maar de schades hebben wel vaak verschillende oorzaken. 'In mei de vorst, in juni een extreme hagelbui in de omgeving van Veendam en verspreid meldingen van droogteschade.' De droogte hoeft niet direct tot lagere opbrengsten te leiden. 'De regen in juni en juli heeft veel gewassen een goeie start gegeven.'

Vereinigte Hagel kreeg deze zomer al zeshonderd meldingen van gewasschade. De droogte slaat vooral toe in Zuidwest-Nederland. Hagel viel er in Flevoland, West-Brabant en in de Betuwe, ziet Schreuder.


Brede weersverzekering

Het extremere weer zorgt ervoor dat steeds meer boeren en tuinders een brede weersverzekering afsluiten. Dat aantal steeg van ongeveer 2.100 in 2019 naar zo'n 2.400 dit jaar. Het afschaffen van de assurantiebelasting was volgens de verzekeraars daarvoor ook een stimulans.

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer